TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC)'nde düzenlediği basın toplantısında hava kirliliği Denizli'nin yaşadığı sıkıntıları aktardı. 
Denizli’de aylardır süren hava kirliliğine dair valilik, belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün anlaşılmaz bir şekilde sessizliğini koruduğunu belirten Bozoğlu, " 11 Ocak günü kirlilik partikül madde 10 (PM 10)’da 208 mikrogram/metreküp'e çıktı. Bu değer Avrupa Birliği (AB)'nin sınır değeri olan 50 mikrogram/metreküp'ün dört katıdır. Kentin yöneticileri, halkın sağlığını korumakla görevli kişiler hala herhangi bir açıklama yapmadığı gibi bir önlem planı da açıklamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan hava izleme ağı, güncel olarak şehirlerdeki hava kirliliğine dair verileri paylaşıyor. Bu veriler incelendiğinde, Denizli’nin büyük bir tehlike yaşadığı açıkça görülüyor." dedi.

KİRLİLİK HERGÜN BÜYÜYOR
İstiklal Caddesi’nde bulunan Denizli–1 ve Kayalık Caddesi’nde bulunan Denizli–2 istasyonlarında 50 mikrogram/metreküp sınır değerin 2014 yılında sırasıyla 137 gün ve 190 gün aşıldığını vurgulayan Bozoğlu, "Denizli–1 istasyonu 180 gün ölçüm yapmamasına rağmen 137 gün sınırın aşılması büyük bir kirliliğin olduğunun göstergesidir. 2015 yılının henüz başında bu istasyonda, ocak ayının 21 gününde sınır değerin tam 18 gün aşıldığı görülüyor. İstasyonda şu anda ölçüm yapılmadığı görülüyor. Denizli’de ciddi bir kirlilik problemi olmasına rağmen sadece partikül madde 10 ve kükürtdioksik kirleticileri ölçülüyor. Azotoksitler, PM 2,5, kurşun, ozon, karbon monoksit gibi kirletici ve halk sağlığını tehdit eden, AB mevzuatında ölçülmesi zorunlu olan kirleticiler ölçülmüyor. Bu kirleticilerin, toplumca mücadele ettiğimiz uyuşturucudan da, sigaradan da daha tehlikeli olduğu unutulmamalı." şeklinde konuştu.

DENİZLİLİLER KANSER TEHTİDİNDE
Partikül maddelerin civa, kurşun ve kadmiyum gibi ağır metallerle kanserojen kimyasalları bünyelerinde bulundurarak sağlık üzerinde önemli tehdit oluşturduğunu anlatan Bozoğlu, "Bu zehirli ve kanser yapıcı kimyasallar, nemle birleşerek aside dönüşüyor. Kurum, uçucu kül, benzin ve dizel araç egsoz partikülleri benzo(a)pyrene gibikanser yapıcı maddeler içerdiğinden, bunların uzun süre solunması kansere sebep oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuatına göre her ildeki müdürlük, 2014–2019 yıllarını kapsayan temiz hava eylem planını oluşturmak zorunda. Bu planla da kirlilik nedenleri belirlenerek çözüm üretilebiliyor. Denizli’de uzun süredir yaşanan hava kirliliği sorunu herkes tarafından bilinmesine rağmen il müdürlüğü, temiz hava eylem planını hazırlamamıştır. Denizli Valiliği, görevini yerine getirmiyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü, herhangi bir çalışma yapmıyor." ifadelerini kullandı.