2005 yılında, Denizli Devlet Hastanesi’nde kurulan; horlama, uykuda solunum problemi ve uykusuzluk gibi rahatsızlığı olanların bir gece boyunca bu laboratuvarda kalıp, bilgisayarlı sistemle takip edilerek problemlerine teşhis konulduğu, son teknoloji ürünü cihazlarla donatılan 2 yataklı Uyku Laboratuvarı kuruldu. Sessizliği izole edilmiş olarak ayarlanıp hastaların tamamen evlerindeki gibi uyuyabileceği şekilde hazırlanan ve göğüs hastalıkları uzmanı ile sertifikalı bir teknisyenin görev yaptığı Uyku Laboratuvarı kurulduğu yıldan bu yana birçok hastaya şifa kaynağı oldu. 

10 yılda yaklaşık 5000 hasta Uyku Laboratuvarında değerlendirildi
Denizli’nin ilk Uyku Laboratuvarı olma özelliğine sahip Denizli Devlet Hastanesi Uyku Laboratuvarı’nın kuruluşunun  10. yılında bir açıklama yapan Laboratuvarın aynı zamanda kurucu hekimi olan Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, Denizli il merkezi ve ilçeleri başta olmak üzere, çevre illerden de hasta kabul edilen laboratuvarda; 2005 yılından bu yana yaklaşık 5.000 hastaya ulaşıldığını, giderek hasta sayısının artmasıyla son yıllarda yaklaşık yılda 700 hastaya hizmet verildiğini söyledi. Uyku bozukluklarının çok ciddi problemlere yol açabildiğine değinen Öztürk; “Uyku hastalıkları, uyku sırasında görülen ve uyku kalitesinin bozulması, bireyin dinlenememesi, bilincinin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması ve bireyin sağlıklı olduğu dönemdeki kapasite ve becerilerinin azalmasıyla seyreden hastalıklardır. Hastalar özellikle horlama ve uykuda solunum durmasının bir yakını tarafından fark edilmesiyle laboratuvarımıza başvuruyor. En büyük şikâyetleri, gece yatıp uyudukları halde sabah yorgun kalkmak ve gün içinde devamlı uyuklamaktır. Böyle kişiler toplum içinde, sinemada, tiyatroda, iş toplantılarında, evde televizyon karşısında, trafikte kırmızı ışıkta beklerken uyuyup kalabilmektedir. Bu kişilerin iş performansları ciddi şekilde düştüğü gibi sosyal ilişkileri bozulmakta, zaman zaman ciddi iş kazaları meydana gelebilmektedir. Bu sebeple uyku bozukluklarının nedenlerinin araştırılması çok önemlidir” dedi. 2005 yılında kurulan Denizli Devlet Hastanesi Uyku Laboratuvarı’nın  uyanıklık ve uyku gibi farklı iki şuur durumunun birbirini etkileyen hastalıklarının tanı ve tedavisinin yapıldığı bir yer olduğunu kaydeden Öztürk; “Burada, uykuda solunum ve uyku problemi yaşayan hastalarımıza elektrotlar bağlanarak onların uyku esnasında ya da uyumak istediğinde ortaya çıkan rahatsızlıkları araştırılmakta ve gece boyunca gerçekten uyuyup uyumadığı, uykunun kalitesi, uyku boyunca kan oksijen değişikleri, kalp ritim değişikleri, kas hareketleri değerlendirilmektedir. Bu tetkikler sonucunda da hastalarımızdaki horlama veya gündüz uykululuk hali gibi şikâyetlerin sebebi ortaya çıkmaktadır. Sonuca göre uygun tedavi belirlenmektedir. Uyku bozukluğu olan kişilerin bir kısmı kendi isteği ile ilaç kullanmaya başlıyor. Oysa geniş bir hastalık yelpazesine sahip olan uyku bozukluklarının her birinin tedavileri farklıdır ve piyasada görülen ve eczanelerden rastgele satın alınan uyku düzenleyici ilaçlar herkese uygun değildir. Bu nedenle uyku bozukluğu olan kişiler mutlaka uzman desteği almalıdırlar” diye konuştu.


Buldan’da Uyku Laboratuvarı açılacak…
Denizli Devlet Hastanesinde uzun yıllar Göğüs Hastalıkları bünyesinde çalışan Uyku Laboratuvarında 2014 yılında Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam’ın da uyku bozuklukları konusunda eğitim alması ile birlikte nörolojik bozukluklara bağlı uyku hastalıklarının da tanı ve tedavisinin yapılabilir hale geldiğini ifade eden Genel Sekreter Uz. Dr. Berna Öztürk, Birliğe bağlı Servergazi Devlet Hastanesinde 2008 yılında kurulan Uyku Laboratuvarının da 2 yataklı olup halen solunumsal bozukluklara bağlı uyku hastalıklarının tanı ve tedavisinin konulmasını sağladığını sözlerine ekledi. Öztürk, son olarak 2015 yılında özellikle Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesinde de Uyku Laboratuvarı açmayı planladıklarının müjdesini vererek bunun için gerekli olan cihaz ve malzeme donanımını en kısa sürede tamamlayarak laboratuvarı Buldan halkının hizmetine sunacaklarını söyledi.