Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde yeni göreve başlayan Endodonti Uz. Dt. Meryem Bayam endodonti alanı ile ilgili açıklama yaptı. Bayam endodontinin kanal tedavisini uyguladığını söylerken endodontiyi anlayabilmek için öncelikle diş anatomisinden bahsetmek gerektiğini söyledi.

Bayam: “Dişin, dişetinin üstünde kalan ve ağız içinde gözüken kısmına kuron, ağızda görünmeyen ve kemik içinde kalan kısmına ise kök adı verilir. Dişler birkaç tabakadan oluşmaktadır. En dış katman dişeti sınırının üzerinde görülen mine tabakasıdır. Mine tabakasının altında dentin adı verilen bir yapı mevcuttur. Dişin dış dokuları olan mine ve dentinin altında yumuşak bir bağ dokusu olan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu bulunmaktadır ve bu halk arasında "dişin siniri" olarak bilinir. Bir dişin büyüme ve gelişmesi sırasında pulpanın görevi onu beslemektir. Bir diş tamamen geliştiğinde ise pulpa dokusu ağrıyı ileterek dişin zarar gördüğünü ya da iltihaplandığını haber vermektir. Endodonti de diş pulpasına kadar ilerlemiş olan problemler ile ilgilenen ve tedavisini yapan diş hekimliği dalıdır” dedi. 

Halk arasında kanal tedavisi olarak bilinen diş hastalıklarının endodonti uzmanları tarafından tedavi edildiğini açıklayan Meryem Bayam; “ Kanal tedavisi çürüğün sinire kadar ulaşması ya da darbe sonucunda kırılan dişte açığa çıkan sinir dokusunun köklerdeki siniri de kapsayarak çıkarılması ve biyouyumlu maddelerle dişin doldurulması işlemidir. İşlemden beklenen fayda dişin bütünlüğünü tekrar geri kazandırmaktır. Kanal tedavisi ihtiyacı olan dişe tedavi uygulanmadığı takdirde madde kaybına bağlı olarak o dişte kırılma oluşabilir. Bunun dışında çene kemiğinde apse oluşabilir. Enfekte olmuş bir dişin tedavisi 4-5 seans sürebilir. Her yaş grubundan hastaya uygulanabilir” dedi. 

Kanal tedavisine başlarken diş canlı değilse kök kanalı içine konulacak bir kanal antiseptiği ile belirli bir süre beklenmesi ve sonrasındaki buluşmada kök kanlarının doldurulması gerektiğini anlatan Meryem Bayam, kök kanalı tedavisinden sonra dişin çevre dokularla ilişkisi kesilerek enfeksiyonun bir daha oluşmaması ve dişin dokularında meydana gelmiş bir hasar varsa onun onarılmasının amaçlandığını belirterek şöyle devam etti: “Kanal tedavisini takiben, özellikle de canlı dişlerin tedavisinin ardından dişte birkaç gün katlanabilir bir ağrı veya dişin üzerine basıldığında ağrı oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir ağrıdır. Kanal tedavisi yapılan dişin biraz korunmasıyla kısa sürede ortadan kalkar. Bugün için doğru tedavi yöntemi uygulanan kanal tedavilerinde başarı oranı %90’a varmaktadır” dedi.