Denizli Devlet Hastanesi’nde 1,5 yıl önce açılan, yeni doğan ve ağızdan beslenemeyen bebeklerin beslenmesini damar yoluyla gerçekleştiren Total Paranteral Beslenme (TPN) Ünitesi’nde, artık doğal yolla beslenemeyen yetişkin hastaların da beslenmesini sağlayan ürünler hazırlanabilecek.

Denizli Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan, Nutrisyon Beslenme Timi’nin 1'i Tim Başkanı olmak üzere 2 Anestezi Uzmanı, 1 Dahiliye,  1 Nöroloji, 1 Genel Cerrahi, 1 Yenidoğan Uzmanı’ndan oluştuğunu belirterek şu sözlere yer verdi: “Denizli Devlet Hastanesi’nde Nutrisyon Ünitesi olarak yeni bir birim kurduk. Nutrisyon Ünitesi Beslenme Timi, doğal yollardan beslenmesi mümkün olmayan hastaların tüm besin gereksinimlerini tespit ediyor ve buna göre hazırladıkları ürünlerle hastalar besleniyor. Hastanın yaşına ve kilosuna göre belirlenen günlük kalori ihtiyacı, yandaş rahatsızlıkları, mevcut tıbbi durumu göz önüne alınarak hastaya özel belirleniyor. Hastalara verilecek karışımlar, beslenme destek ekibinin kontrolünde Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde kurduğumuz Nutrisyon Laboratuarı’nda son teknoloji aletlerle, el değmeden üst düzey steril ortamlarda hazırlanıyor. Zaten Nutrisyon Beslenme Timi’ne bağlı olarak çalışan Total Paranteral Nutrisyon (TPN) Hazırlama Ünitesi 1,5 yıldır yeni doğan ve çocuk hastaların ihtiyacı olan içerikleri hazırlamaktaydı. Bu hizmeti hem hastanemiz hem de ilimizdeki diğer hastanelerin çocuk ve yeni doğan ünitelerine vermekteydi. Şimdiki hedefimiz ise başta hastanemiz daha sonrada Bölge’de bu hizmeti veren tek hastane olmamız nedeniyle talebi olan hastanelerdeki yetişkin hastaların ihtiyacı olan Paranteral Solüsyonların da TPN Ünitemizde hazırlanması ve kullanıma sunulmasıdır” diye konuştu.
Nutrisyon Beslenme Timi Başkanı Dr. Volkan Yarar, Sağlık Bakanlığı’nın önerisi, hastane yönetiminin de desteğiyle, yeni doğan ve çocuk hastaların ardından doğal yolla beslenemeyen yetişkin hastaların da beslenmesini sağlayan bu hizmeti gerekli alt yapıları hazırlayarak başlattıklarını ifade etti. Yarar, Denizli Devlet Hastanesi’nin şu an bölgedeki bu ihtiyacı karşılayan tek hastane olarak diğer hastanelerden olabilecek talepleri yerine getirecek alt yapısı olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “Hastanemizde kurulu bu ünite, diğer kamu hastanelerinin ve özel hastanelerin yoğun bakım paranteral solüsyon ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitededir. Ameliyat öncesi beslenme desteği gereken ağızdan beslenemeyen hastalar da, yoğun bakım hastalarında, nöroloji ve yanık hastalarında hasta bazlı, hastaya özgü besin içeriklerinden aminoasitlerin, yağın, karbonhidratın oranlarının belirlenerek mineral takviyesi yapılacak şekilde düzenlenip, beslenme desteği yapma amacıyla kurulmuştur. Bu ünitede çalışan tüm ekip arkadaşlarımız olarak başta hastanemiz olmak üzere bölgede ihtiyacı ve talebi olan her hastaneye elimizden geldiğince yardım edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Denizli Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan, Nütrisyon Beslenme Timi’nde görevli sağlık çalışanlarına teşekkür belgesi verdi.