Antalya’da yaşayan Fulya Okyay, sekiz yıl önce Çölyak hastası olduğunu öğrenince, kendisi gibi hasta olanlara yardım etmek için Gıda Mühendisi olmaya karar verdi. Üç yıl önce Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nü kazanan Fulya Okyay’ın en büyük hedefi, Çölyak hastalarının yiyebileceği ürünlerin üretildiği bir işyerinde çalışmak. 
Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde okuyan Fulya Okyay (21) ve Öznur Köroğlu (23) Çölyak hastası olmanın zorluklarını yaşıyor. Fulya Okyay, 8 senedir bu hastalıkla mücadele ederken, Öznur Köroğlu da 14 yıldır Çölyak hastalığıyla yaşıyor. Yiyeceklerde bulunan gluten maddesini tüketmemeleri gereken Çölyak hastası iki öğrenci, bu nedenle her yediklerine dikkat ediyor.

"HASTALIK ÇOK BİLİNMİYOR"
Fulya Okyay, 8 yıl önce yakalandığı Çölyak hastalığının ardından Gıda Mühendisliği okumaya karar verdiğini anlatırken, mezun olduktan sonra bu hastalıkla yaşayan insanlar için gluten maddesi içermeyen yiyecek üretilen bir işyerinde çalışmak istediğini belirtti. Okyay, bu hastalıktan dolayı gıda mühendisi olmaya karar verdiğini belirterek şöyle konuştu: "Türkiye’de yerli firma çok az. Bu hastalık pek bilinmediği için derdimizi anlatmıyoruz. Bu hastalığı daha fazla duyurabilmek için ve bu sektörde çalışmak için bu bölümü seçtim. Mezun olunca yerli üretime katkıda bulunacağım. Mezun oluncaya kadar da bu konuda bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak istiyorum." 

"GLUTENSİZ YİYECEKLER PAHALI"
Çölyak hastalarının tüketmemesi gereken gluten maddesinin olmadığı yiyeceklerin normalden 10 kat daha pahalı olduğunu anlatan Okyay, şunları söyledi: "Yiyeceklerin çoğu yurt dışından geliyor. Bu nedenle mezun olduktan sonra yerli üretime katkıda bulunmak, hastalara yardımcı olmak istiyorum."

"DIŞARIDA HİÇBİR ŞEY YİYEMİYORUZ"
Pamukkale Üniversitesi Felsefe Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Öznur Köroğlu ise, hastalığının en kötü tarafının dışarıda hiçbir şey yiyememesi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim yediğimiz glutensiz ekmek ya da diğer maddeler dışarıda pek bulunmuyor. Bunları başka yerlerden getirmek zorunda kalıyoruz. Bu ürünler Türkiye’de üretilmeli. Çok az firma var daha yaygın olmalı. Birçok markette bulamıyoruz. Kaldığımız evde de kendi yemeklerimizi hazırlıyoruz. Glutenli maddeleri yediğimiz zaman hemen ishal, kabız, mide bulantısı başlıyor. O yüzden çok dikkat ediyoruz." 
Denizli’de 200 civarında Çölyak hastası olduğu belirtilirken, Denizli Çölyak Derneği’ne kayıtlı 120 hastanın olduğu kaydedildi.