Çocuk odalarındaki ortam sıcaklığının en az 24, en fazla 26 derece olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Eğer çok soğuk ortam olursa büyüyemiyor. Daha sıcak ortamda da çocuk terleyerek yine kilo alamıyor. O yüzden oda ısısı fazla olmayacak. Kaloriferin üzerinde çamaşır kurutmak, havlu koymak da uygun değil çünkü deterjanlar çocuğu soluk alıp verirken sıkıştırıyor"  Ailelerin hangi durumlarda buhar kullanmaları gerektiğini konusunda da bilgi, Uzmanlar, "Çocuklarda ses teli iltihabı durumlarında kullanılabilir.

Özellikle kış aylarında mevsimsel virüsler artış gösteriyor. Larenjit en sık görülen rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Bununla beraber alt solunum yolu enfeksiyonları oluşuyor, bu enfeksiyonlar da astımı tetikleyebilir. Astımı olabilecek bir çocuğa buhar makinesi yaparak rahatlatmaya çalışırsanız çocuğunuzu sıkıştırırsınız. Buhar makinesi soluk borusunu da tahriş ediyor.
Buhar makinesini çocukluk çağında kullanmayalım. 10 çocuktan birinin akciğerinde hırıltı var. Öksürüğe yatkın çocuklar. O yüzden üst solunum yolu sırasında sadece izole ses teli iltihabı larenjit değilse çocuğuna verirseniz çocuğunuzun nefes borusunda sıkışıklığa neden olursunuz. Normalde bir enfeksiyon geçirildiği zaman üç hafta enfeksiyon olabilir. Bu tür dönemlerde çocuğun uzamış öksürüklere neden olursunuz." viral hastalık geçiren bir çocuğun öksürmesini engellemek için buhar makinesi yapılmasının da sakıncalı olduğunu belirtti. Uzmanlara göre, ailelere uyarılarda bulunarak, şunları kaydetti,
"Çocuğun solunum sayısına dikkat etsinler. İki yaşındaki bir çocuğun solunum sayısı 40’tan fazlaysa, sesli hırıltılı bir şekilde nefes alıyorsa hemen doktora götürün. Burnunu açın, burnunu açtıktan sonra çocuk rahatlıyorsa başka bir şey yapmanıza gerek yok. En iyi öksürük ilacı da ılık ballı sudur. Hiçbir öksürük ilacının çocukluk çağında yeri yok."