Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İnanç Cici inmemiş testis sorunun tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi Cici:  “Doğuma yakın dönemde testisler karından aşağı doğru inerek kasık kanalından geçer ve her iki taraftaki torbalara yerleşir. Testislerin normalde bulunması gereken torbalar içine yerleşmemesine ‘inmemiş testis’ denir. Doğum sonrasındaki dönemlerde testisin kanal içerisindeki ilerleyişinin durması sonucu testis bulunması gereken yere yani torbalara inmez. Sorunun erken anlaşılması ve tedavinin planlanması ileriye yönelik problemler açısından önemlidir. Testislerin ilk 6 ayda kendiliğinden inme şansı bulunduğu için bu süre içinde herhangi bir tedavi uygulanmaz, beklenip takip edilir. Ancak inmeyen testisler bir yaşına kadar ameliyat ile yumurta torbasına indirilir. Geç kalındığında kısırlık, kanser, fıtık, kolay yaralanma ve kanlanma sorunu gelişebilir” dedi. 

Ameliyat edilmeyen olgularda bir yaşından  sonra hastaların kısırlık başta olmak üzere birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceğinin bilinmesi gerektiğini anlatan İnanç Cici özellikle okul çağı çocuklarında, o yaşa gelene kadar fark edilmeyen sorun konusunda ailelerin ve eğitmenlerin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğuna değindi. Cici şöyle devam etti: “ Okul çağı döneminde özellikle birinci sınıf çocuklarının genital muayenesi  ihmal edilmemeli. Çocukların en az yüzde 10’unda genital sorunlar görüldüğü bilinmektedir. Ailelerin bu durumları ihmal etmemeleri ve çocuk cerrahlarına başvurmaları çocuklarımızın sağlığı ve ileriki hayatları için elzem bir davranış olacaktır” dedi. 

Ameliyat sonrasında hastanın aynı gün taburcu olabildiğini ve evde dinlenme sonrasında çocuğun günlük rutin hayatına bir hafta içinde kavuşabileceğini söyleyen Op. Dr. İnanç Cici Denizli Devlet Hastanesi’nde en son ameliyatı tekniklerinin uygulandığını belirterek; “ Ameliyat sonrasında dikiş alma ve ağrılı pansumanlar olmadığı için çocuğun ameliyat sonrası yaşam kalitesi iyileşmektedir” dedi.