Teknolojinin hızla ilerlemesi ve kullanımının artması ile birlikte boynun öne eğiliminin arttığına dikkati çeken Denizli Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Doğan, bu durumun boyun düzleşmesi ve fıtıkların görülme oranını da arttırdığını söyledi.

Op. Dr. Doğan, "Daha önceleri omurga hastalıklarının en sık görülen nedeni bel ağrıları ve bel ile ilgili kireçlenmeler, fıtıklar ve bel kaymalarıydı. Ama artan teknoloji bizim boynumuzu öne doğru eğdi. Masa başında çalışan insanların bilgisayar ile gençlerimizin özellikle sınav dönemlerinde başlarını öne doğru eğerek uzun süre ders çalışmaları ile boyun düzleşmesinin toplumda görülme oranı da giderek arttı. Toplumun yüzde 70’inde şu an kullanılmakta olan akıllı telefonlar nedeniyle de öne eğilmeler arttı. Kısacası maalesef teknoloji boynumuzu öne doğru eğdi ve bu bizim boynumuzda düzleşmeye neden oldu" şeklinde konuştu.

BOYUN DÜZLEŞMESİ FITIĞA DÖNÜŞMEDEN ERKEN TANI ÖNEMLİDİR

Boyun düzleşmesinin en önemli belirtilerinin kronik ağrılar ve boyun hareketlerinde zorluklar şeklinde tanımlanabileceğini belirten Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Doğan, "Boyun düzleşmesi Beyin Cerrahisi Polikliniğine boyun ağrısı şikayetiyle gelen hastaların yüzde 70’inde saptanan bir olgu. Bu yüzde 70 hastanın bazılarında boyun düzleşmesi ilerleyerek boyun fıtığına dönüşmüş olabilmektedir. Hatta bu fıtıklar sinire baskı yapmaktadır.

Sinire baskı yapmaya başladığından itibaren hastalar kollarda uyuşma, güçsüzlük gibi şikayetler ile polikliniğimize gelmekteler. Boyun düzleşmesi bizim için çok önemli bir fırsat. Çünkü boyun düzleşmesi safhasında yakalanan hastalar bu rahatsızlık ilerleyip boyun fıtığı durumuna dönüşmeden yapacakları fizik tedavi egzersizleri ile kullanacakları ağrı kesici ve kas gevşeticileri ile toparlayabileceklerdir. Daha fıtık başlamadan erken tanıları sayesinde kurtulabileceklerdir" dedi.

Boyun düzleşmesinden korunabilmek adına bazı tavsiyelerde de bulunan Op. Dr. Doğan, "Masa başında dik oturmak, kullanılan monitörün üst kenarını kaş hizanıza gelecek şekilde ayarlamak. Bel kavisini destekleyen ortopedik yastıkla oturmak, ortopedik boyun yastığıyla uyumak. Oturmaya sık sık ara vererek boyun ve bele yönelik özel egzersizler uygulamak, öne eğilmiş pozisyonda uzun süre kalmamak, sık sık doğrulmak. Ağırlık kaldırırken doğru kaldırma tekniğini kullanmak uyulması gereken temel kurallardır. Yüzme, yürüyüş, bisiklet, kas gücünü ve dayanıklılığı artırmaya yönelik en faydalı sportif aktivitelerdir. Ayrıca mümkün olduğu ölçüde stresten kaçınmak da hastalıktan korunmanın en etkili yollarından biridir" ifadelerini kaydetti.