İç kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz hastalığında, üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olduğu duvarda yapısal kireçlenme sonucu katılaşma olur ve üzengi kemiğinde hareket kısıtlanması meydana gelir. Buna bağlı olarak ses dalgaları iç kulak sıvılarına yeterli düzeyde iletilemez ve iletim tipi denilen işitme kaybı meydana gelir. Bu durumda iç kulak sağlamdır. Yalnızca sesler iletilememektedir. Ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde bu kireçlenme iç kulak duvarını da etkileyebilmektedir ve sinirsel tip işitme kaybı da oluşabilmektedir. Otoskleroz genetik geçişli bir hastalık olabilir. Genç-orta yaşlı kadınların daha fazla risk altında olduğunu biliyoruz. Ayrıca hastalığın hamileliğe bağlı hormon değişikliği ilişkisinin de olduğu öne sürülmektedir. Hastalığın kesin nedeni bilinememekle birlikte bazı virüslerin de hastalığa sebep olduğu iddia edilmektedir" dedi.

İŞİTME KAYBINA YOL AÇIYOR

Rahatsızlığın işitme kaybına da yol açabileceğini anlatan Uzmanlar, "Otoskleroz hastalarında yeni kemik oluşumu sıklıkla stapes (üzengi) kemikçiğinin tabanına yerleşip onun hareket etmesini engeller ve iç kulağa ses iletiminde kayba yol açar. Bu durumda hastada iletim tipi işitme kaybı gelişir" dedi.

Hastalığın temel belirtisinin, tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebilen ve yavaş ilerleyen işitme kaybı olduğunu, "İşitme kaybının boyutu kireçlenmenin şiddeti ile değişebilir. Hastalık genellikle 15-45 yaş aralığında görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Hamilelik sırasında hastalık hızlı bir ilerleme devresine girebilir. İşitme azlığı yanında hastalarda çınlama, baş dönmesi ve denge problemleri de görülebilmektedir" diye konuştu.