Uzman Dr. Süleyman Kayık, sıcak havanın özellikle yaz dönemlerinde böbrek taşı hastaları için risk oluşturduğunu ve böbrek taşı oluşmasına zemin hazırladığını belirtti. Dr. Kayık, sıcak havada terleme ile su kaybedilmesinin, idrarı azaltarak böbrek taşı oluşmasına yol açtığını belirterek şöyle konuştu: "Aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle vücuttan su kaybı fazla olduğu, idrar miktarı ise azaldığı için, idrar daha konsantre hale gelir. Bu da zamanla taş oluşumuna ve küçük taşların büyümesine yol açabilir. Eğer birkaç günden uzun süren ağrı olursa, idrar sırasında şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa, hemen bir uzmana başvurmak gerekir"
Farklı sebeplere bağlı olarak oluşan böbrek ve idrar yolu taşlarının, yoğunluğu ve büyüklüğüne göre şiddetli ağrılara yol açabileceği gibi, bazı böbrek ve idrar yolu taşlarının da oldukça iri olmalarına rağmen hiçbir şikayete yol açmayabileceğini söyledi.
Uzman Dr. Süleyman Kayık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı durumlarda böbrek taşları daha küçük iken (halk arasında böbrek kumu denir) kendiliğinden idrar yolu ile vücut dışarısına atılabilmektedir. Bu durumda idrar yapılırken kanama görülebilir. Küçük böbrek taşlarının kendiliğinden idrar yolu ile atılması diğer büyük böbrek taşlarının varlığına işaret edebilir."
Sıcak havalarda böbrek taşı risklerini en aza indirebilmek için gün boyu kapalı ortamlarda bulunanların iki litre, güneşli ortamlarda bulunanların ise 3-4 litreden fazla su içmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Kayık, şöyle konuştu: "Sıcak havalarda bu riskleri en aza indirebilmek için günde 2,5-3 litre su içilmelidir. Böbrek fonksiyonları sınırlı olan diyabet ve hipertansiyon hastalarının yeterli sıvı almamaları ya da aşırı terlemeleri sonucu böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu hastalıkları olan kişiler bol sıvı alımına daha özen göstermelidir ve tuz tüketimini kontrol altında tutmalıdırlar"