Denizli Belediyesi, bitkisel atık yağların evlerden de etkin şekilde toplanması amacıyla örnek bir uygulama başlatıyor. Çevsa Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım Firması ile atık bitkisel yağların toplanması için sözleşme imzalayan Denizli Belediyesi, artık bitkisel atık yağların mevzuata uygun bertarafını veya geri kazanımını sağlayacak. Evsel atıkların yerinde ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması için başlattığı renkli çöp poşeti uygulamasına devam eden Denizli Belediyesi şimdide bitkisel atık yağların ayrı toplanması için çalışma başlattı. Belediyeye bağlı Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü ve Çevsa Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım Firması arasında yapılan sözleşme gereğince bundan sonra atık bitkisel yağlar evlerden toplanacak. Yapılan Sözleşmeye Denizli Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan imza atarken Çevsa Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım Firması adına ise sözleşmeyi Nurgül Atik imzaladı. Denizli Belediyesi’nin, sürekli olarak çevresel sorunlarla mücadele ettiğini ve bu konuda önemli çalışmalar yaptığını dile getirten Başkan Yardımcısı Gökoğlan, su ve toprak kirliliğinin önlenmesi amacıyla yeni bir uygulama başlattıklarına dikkat çekti.

1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor

Çevresel sorunların başında gelen atıkların, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden toplanıp, taşınması ve uygun ortamlarda bertarafının veya geri kazanımının sağlanması için sürekli yeni uygulamaları hayata geçirdiklerini dile getiren Gökoğlan “ Denizli’nin daha temiz, daha sağlıklı ve örnek bir kent olması için bir çok faaliyette bulunan belediyemiz bu sözleşme ile bitkisel atık yağların toplanması projesini hayata geçirdi. Bitkisel atık yağların doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzey suları ile yeraltı suyuna, denizlere, kanalizasyona, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi yasaktır. 1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirleterek çevre ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar vermektedir. Lavaboya dökülen atık yağlar kanalizasyon hatlarında birikerek boru çaplarının daralmasına ve tıkanmasına sebep olur. Ayrıca atık su arıtma tesisinin kirlilik yükünü arttırarak tesis verimliliğini düşürürken işletme maliyetini de yükseltiyor. Yine atık yağların geri kazanım haricinde yakılması veya akaryakıt olarak kullanılması neticesinde içerdiği zararlı maddelerden dolayı hava kirliliğine sebebiyet vererek insan sağlığına zarar vermektedir.”dedi.

Yeni dönem başlıyor
Atık bitkisel yağların toplanmasında yeni bir dönemin başladığını dile getiren Gökoğlan sözlerini şöyle sürdürdü: “ Denizli Belediyesi olarak çevreye olan duyarlılığımız neticesinde bu olumsuzlukların önüne geçmek için yetkili firma olan Çevsa Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım Firması ile bitkisel atık yağların toplanması için sözleşme imzalayarak yeni projemizin startını vermiş bulunuyoruz. Projemiz kapsamında yürütülecek çalışmalar lokanta, kafe, sanayi kuruluşlarının yanında belediyemiz sınırındaki hanelerimizi de kapsıyor. Öncelikle belirlemiş olduğumuz mahallerimizdeki apartman ve sitelere bitkisel atık yağ toplama bidonları yerleştirilerek periyodik toplanması sağlanacak. Yine mahallerimizde, konutlarda ve okullarda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak, broşür ve el ilanları dağıtılarak halkımızın katılımı sağlanmaya çalışılacak. Her konuda destek olan vatandaşlarımızın bu konuda da gerekli duyarlılığı göstereceklerine eminim.” Diye konuştu.