7-8 bin doğumda bir görülen hastalıkla dünyaya gelen Rukiye bebek, aldığı tek bir nefesle hayata tutundu.
Burun delikleri tıkalı olarak dünyaya gelen Rukiye Keskin, bebeklerde hayati tehlikeye yol açan hastalığından bir nefesle kurtuldu. 7-8 bin doğumda bir görülen koanal atrezi hastalığıyla doğan Rukiye bebek, tedavi altına alınmasının ardından üç ay içerisinde Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden taburcu edildi. Rukiye bebeğin ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. İbrahim Çukurova, bebeklerin ilk haftalarda ağız yoluyla nefes alamadıklarını belirterek, “Rukiye bebek, çocukluk çağında çok nadir rastlanan yaklaşık 7-8 bin doğumda bir görülen burun deliklerinin arkaya açıldığı bölümde bir tıkanıklıkla dünyaya geldi. Bu küçük çocuklarda önemli bir problem çünkü küçük bebekler yaşamlarının ilk haftalarında ağızdan nefes almayı beceremezler burundan nefes almak zorundadırlar. Burundan nefes alıp veremedikleri takdirde hem ani solunum durmaları hem de gıdaları akciğere kaçırarak akciğer enfeksiyonu yaşanabilir, hayatını kaybeden hastalar da mevcuttur” dedi.

“HAYATINI KAYBETME RİSKİ ÇOK YÜKSEKTİ”
Bebeğin burun deliklerinin kapalı olup olmadığının çok basit yöntemlerle anlaşılacağını ifade eden Çukurova tedavinin başarı ile sonuçlandığını, ameliyat izi olmadan burun deliklerinin kameralı sistemle açıldığını dile getirdi. Koanal atrezi hastalığıyla ilgili ailelere uyarıda bulunan Çukurova şöyle konuştu: 
“Doğum esansında küçük bir pamuk parçasını bebeğin burun deliklerinin önüne koyarak hava girişini bu şekilde test edebilirler. Bunu anneler de yapabilir, ebeler de yapabilir. Doktorlar zaten bu işlemi yapıyor. Bu rahatsızlığın 7-8 bin doğumda bir olduğunu söylemiştik, bu 7-8 bin doğumun yüzde 70-80’inde tıkanıklık tek taraflı olabilir. Tek taraflı olduğu zaman gözden kaçabiliyor onlarda yaşam şansı çok daha yüksek ama iki taraflı olduğu takdirde bunların ciddi sorunlara yol açması mümkün. Rukiye bebek ameliyat olmasaydı sözünü ettiğim akciğer enfesksiyonu ve soluk alıp verememeye bağlı olarak kaybetme riski çok yüksekti. Bu çocuklar emerek beslenirler bu durumda mamayı veya sütü emmeleri mümkün olmuyor. Küçük Rukiyelerin sağlığına kavuşması için halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor.”

“ALLAH ONU BİZE BAĞIŞLADI”
Rukiye bebeğin doğduğu günden bu yana üç aydır hastanede giden kızının taburcu olacağı haberiyle büyük sevinç yaşayan anne Zeynep Keskin ise ameliyatı gerçekleştiren doktorlara ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde teşekkür etti. Çok mutlu olduğunu belirten anne Keskin, “Allah razı olsun, çok memnunuz şu anda çok mutluyum. Doğduğu anda hemşireler baktı ‘burnu tıkalı’ dediler buraya sevk ettiler. 47 gün hastanede yattık, ikinci kontrole geldiğimizde ameliyat olacak dediler. 3 aydan beri gidip geliyoruz. İnşallah bundan sonra güzel günler bekliyor şu anda sağlık durumu iyi çok şükür. Allah onu bize bağışladı” diye konuştu.