Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Öztürk, klimaların bilinçsiz kullanılmasının üst solunum yolları enfeksiyonu, zatürre ve yüz felci gibi hastalıklara sebep olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Öztürk, klimanın özellikle ilk çalışmaya başladığı dönemlerde filtresinde bekleyen birçok mikrobun havaya karışması sonucunda enfeksiyona sebep olduğunu belirtti. Enfeksiyona bağlı zatürre geliştiğini ifade eden Öztürk, “Gelişen bu enfeksiyona, ‘legionella promonisi’ denir ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Yine akciğerlerle ilgili olarak kronik bronşiti olan hastalarda, klimanın nem oranını azaltmasından dolayı özellikle balgamın dışarıya atılması zorlaşmaktadır. Bu nedenle kronik bronşiti olanlar nefes darlığı, öksürük, balgamı zor atma gibi sıkıntılar yaşamaktadır.” dedi. İçeride ve dışarıdaki sıcaklık farkı ve ani hava değişiminden dolayı vücut direncinin düşmesiyle viral enfeksiyonların da sıklıkla görüldüğünü dile getiren Öztürk, aşırı sıcaktan dolayı çok terleyen ve gevşeyen kasların, klimayla karşılaşması sonucu aşırı kasılmasıyla ‘myalji’ denilen şiddetli ağrıların oluşabileceğini ifade etti. Öztürk, klima kullanımında havalandırmanın doğrudan yüzle temas etmesi sonucu nadiren de olsa yüz felci görülebileceğini vurguladı.

'KLİMAYI YÜZE DEĞİL, ÖN CAMA YÖNLENDİRİN'

Arabalarda serinlemek için açılan klimaların da solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini anlatan Esma Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Arabanın içinde klima açıkken sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı ve zatürrenin görülme riskini artırır. Ayrıca araba kullanılan klimalar, solunum yolu enfeksiyonları sinüzit ve bronşit başta olmak üzere göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıkları önlemek için hava akışını yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirmemiz yardımcı olacaktır.”

Klimanın ayarını aniden en soğuk konuma getirmek yerine, dereceyi aralıklarla yavaş yavaş yükselterek vücudun uyumunu sağlamak gerektiğini belirten Uzm. Dr. Öztürk, şunları kaydetti: “Klima çalışırken pencere mutlaka aralanmalı ya da oda, sıcak soğuk hava sirkülasyonunu sağlamak için zaman zaman havalandırılmalıdır. Gece klima açık yatmak, son derece sakıncalıdır. Bu nedenle yatmadan önce klima çalıştırılarak oda soğutulmalı, sonra kapatılarak uyunmalıdır.”

Öztürk ayrıca yaşlıların klimalı ortamlardan uzak durması gerektiğini, havalandırılmış odalar ve gölgelerde durmalarının daha sağlıklı olacağını sözlerine ekledi.