Her hafta bir konunun ele alındığı eğitim toplantısının bu haftaki konusu tıbbi atıklar oldu. Denizli Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürü Naciye Kapukıran ve firma temsilcileri, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki toplantıya katılanları bilgilendirdi.
Çevre Koruma Kontrol Müdürü Naciye Kapukıran, tıbbi atıkların insan sağlığına zararsız hale getirilerek evsel atıklarla beraber depolanmaları için çevreye en az zarar veren yöntemlerle bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.
Tıbbi atıkların, ayrı olarak toplanıp imha edilmedikleri takdirde başta hepatit olmak üzere tehlikeli bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu kaydeden Müdür Kapukıran, şöyle dedi:
‘Bu durumda insanlara bulaşma riskinin önüne de geçilemez. Birçok sağlık, çevre ve maliyet probleminin ortaya çıkması da kaçınılmazdır. Tüm bunların bilincinde olan belediyemiz, toplum sağlığının korunmasına yönelik bir projeyi de hayata geçirdi. Denizli Belediyesi Katı Atık Bertaraf Tesisleri içerisinde Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisini halkımızın hizmetine sundu. Bölgenin en büyük tesisi ve ülkemizin de en modern tesisi olma özelliğine sahip. Kapasitesiyle ilimizin tamamına ve komşu illerimize de hizmet veriyor. Sterilizasyon işlemine tabi tutulan tıbbi atıkların zararsız hale getirilip getirilmediği kimyasal ve biyolojik indikatörler kullanılarak test edilmekte steril olan atıklar nihai bertaraf için düzenli depolama sahasına götürülmektedir. Yapılan test sonucu negatif olan atıklar tekrar sterilizasyon işlemine tabi tutulmakta ve aynı döngüden tekrar geçirilmektedir’ dedi.
Denizli Belediyesi’nin Tıbbi Atık Tesisi’nde, günlük 13 ton tıbbi atık, ön parçalama mekanizmasıyla 20-30 mm tane boyutuna kadar parçalanarak hacimce %80 oranında azalma sağlanmakta ve yaklaşık 3,2 bar ve 145 °C buhar basıncı altında muamele edilerek sterilizasyon işlemi gerçekleştirilmektedir.