Servergazi Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uz. Op. Dr. Serkan Girgin kurban bayramı öncesi yaptığı açıklamada kurbanla birlikte şeker, çikolata, tatlı ve et tüketiminin 2 – 3 katı arttığını ve bu durumun da birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini söyledi. Özellikle aşırı şeker ve et tüketiminin yüksek tansiyon, şeker, kalp-damar  ve mide-barsak sisteminde rahatsızlığı olan hastalarda hazımsızlık, kalp çarpıntısı, mide ağrısı, tansiyon düşmesi- yükselmesi, şeker yükselmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden bahseden Op. Dr. Serkan Girgin şöyle devam etti: “Kurban bayramı kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastaları için büyük önem taşımaktadır.
Kurban bayramında et ve şeker tüketiminin kullanımı normal zamanda tüketilen et ve şeker tüketimine göre artmakta ve bu da kalbi zorlamaktadır.  Özellikle kalp krizi geçirmiş, kalbinde stent olan ya da kalp ameliyatı olmuş kişilerin et tüketimine daha dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi. 

Kurban etinin bir gün dinlendirildikten sonra tüketilmesinin gerektiğine değinen Serkan Girgin yüksek tansiyon, şeker, kalp- damar ve mide barsak sisteminde rahatsızlığı olan kişilerin eti az miktarda tüketmelerini ve haşlama türü et yemeklerini tercih etmelerinin sağlıkları açısından daha doğru olacağını söyledi. Girgin: “Saymış olduğumuz hasta gurupları bayram sabahı mutlaka iyi bir kahvaltı yapmalı ve doktorlarının verdiği diyetten uzaklaşmamalıdır.
Et yemekleri yavaş ve az miktarda porsiyonu aşmadan yenmelidir. Ayrıca ev ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar yerine meyve ve kuruyemişler tercih edilmeli kalp rahatsızlığı olan kişilerde ritim bozukluğuna yol açacağı için kahve ve çay tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bayram ziyaretlerinde yakın mesafedeki yerlere araba yerine yürüyerek ziyaretleri gerçekleştirmek daha faydalı olacaktır. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği hayvansal yağlarda çok yüksek olduğu için bayramın ilk günü yapılan aşırı et tüketimi sonrası acil servisler bu hasta gruplarıyla dolmaktadır.
Bu yüzden güzel bir bayram geçirilmesi için hastalarımızın uyarılarımızı dikkate almalarını diliyorum” dedi.