Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Didim'de gerçekleştirilen denetimlerde giyinme dolabında saklanan 300 kilo kaçak domuz eti ele geçirildi.


Turizm sezonu öncesi denetimlerine hız veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Aydın Valiliği'nin talimatıyla kaçak domuz eti hususunda Didim, Söke ve Kuşadası ilçelerinde eğitim faaliyetlerinde bulundu.

Aydın ve Didim Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından yapılan kontrol ve denetimlerde bir işletmenin personel giyinme ve soyunma bölümündeki dolapları kontrol eden görevlilere bir anada neye uğradıklarını şaşırdı. Dolaptaki elbiseler arasında gizlenen torbalar dolusu eti görünce şaşkınlık geçiren kontrol görevlileri, ele geçirilen etleri incelemeye aldı.

Yapılan incelemede soyunma dolabında saklanan 300 kilogram etin, yasal uygun olmayan yöntemlerle elde edilmiş yabani domuz eti tespit edildi. İzlenebilirliğinin sağlanamayan ve kanuna aykırı bir şekilde işletmede bulundurulduğu tespit edilen kaçak yabani domuz eti, insan sağlığını tehdit etmemesi için imha edildi. Kaçak domuz etinin yakalandığı işletmeye "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"na istinaden yasal işlem yapıldı.

Gerçekleşen denetim faaliyeti hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın'ın gerek coğrafyası gerekse tarihi birikimleri nedeniyle hem iç hem de dış turizminde oldukça hareketli illerden birisi olduğunu söyledi. Bu nedenle denetim faaliyetlerine ayrı bir özel gösterildiği belirten Köksal, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bölgesel farklılıklarımızı denetimlerdeki hassasiyetimizle perçinlemekteyiz. İl Müdürlüğümüz 2009 yılından bu yana yaptığı olağanüstü çalışmaları ile Sayın Valimizin talimatlarıyla kaçak domuz eti hususunda Didim, Söke ve Kuşadası ilçelerinde eğitim faaliyetlerinde bulunulmuş; Denetim ve kontrol çalışmaları daha da arttırılmıştır. Yaz sezonu başında turizmin hareketlilik kazandığı ilçelerimizde denetimler sıklaştırılmakta ve gerektiğinde değişik kurumlardan oluşan komisyonlarla desteklenen ekiplerimiz 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

Denetimlerimizde, işyeri hijyeni ve gıda güvenilirliğinin sağlanması en önemli hususlardır. Gıdanın güvenli alımı ve güvenli saklanması sağlanabilirse ancak o zaman tüketiciye güvenli gıda sunumu sağlanabilir. İşletmecilerimize düşen en önemli sorumluluklardan biri mutfaklarında kullandıkları gıdanın izlenebilirliğini sağlamaktır. İzlenebilirliği sağlamak aynı zamanda işletmecilerimizin yasal sorumluluğudur.

Bu rutin denetim programlarımız esnasında; İl Müdürlüğümüzün katılımı ile Didim İlçe Müdürlüğümüz Kontrol Görevlileri tarafından yapılan kontrol ve denetimlerde bir işletmenin personel giyinme ve soyunma bölümünde saklanan 300 kilogram yabani domuz eti tespit edilmiştir. Tespit edilen etlerin izlenebilirliğinin sağlanamadığı ve kanuna aykırı bir şekilde işletmede bulunduruldukları görülmüştür. Bahse konu yabani domuz eti gerek izlenebilirliğinin sağlanamaması gerekse insan sağlığını tehdit etmesi nedeniyle imha edilmiştir" dedi.

Yabani domuz etinin yakalandığı işletmeye "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"na istinaden yasal işlem yapıldığını açıklayan Köksal, "İl Müdürlüğü olarak yapılan denetim çalışmalarımız aynı hassasiyette devam etmekte olup bu hususta kurumumuza yapılacak ihbar ve bilgilendirmeler kontrol görevlilerimize hem yardımcı olacak hem de denetimlerimizin hızlanmasını sağlayacaktır. Denetimlerimiz mesai kavramı olmaksızın devam etmektedir. Amacımız tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmesini ve işletmelerimizin ise bunu sağlayabilecek bir sistemi kurabilmeleridir" şeklinde konuştu.