Uşak Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Şenay Güven Baysal, çocuklarda kış mevsiminde en sık görülen hastalıklarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. 
Çocuklarda enfeksiyonlara en duyarlı sistemin solunum yolları olduğuna dikkat çeken Baysal, “Solunum yolu enfeksiyonları, çocukluk döneminin en sık görülen enfeksiyon hastalıklarıdır. Kış mevsiminde, üst solunum yolu enfeksiyonları nezle, soğuk algınlığı, grip, tonsillit, larenjit, trakeit, sinüzit ve orta kulak iltihabı en sık görülen hastalıklardır. Okul, kreş gibi toplu ortamlarda uzun süre kalınması, buraların iyi havalandırılmamaları, soğuğun vücut direncini düşürmesi, sigara dumanı, yetersiz-dengesiz beslenme ve bazı çok iyi bilinmeyen mekanizmalarla kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonları görülme sıklığı artmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına çok çeşitli virüsler ve bakteriler neden olur. Hasta bir kişi soluma, hapşırma, öksürme ile havaya aerosol yani mikroskopik damlacıklar şeklinde su buharı bırakır. Bulaşma genellikle hasta kişilerin burun salgılarında bulunan etkenin, diğer kişilere geçmesi ile olur. Bu salgıların öksürme veya hapşırma sonucu damlacıklar halinde havaya saçılması ve bunların diğer kişilerin üst solunum yolu mukozalarına yerleşmesi veya bu salgıların diğer kişilerin ellerine bulaşması ile burun ve göze taşınması ana bulaşma şekilleridir” dedi.
Çocukların hastalıklardan korunması için en önemli önlemin ellerin yıkanması olduğuna işaret eden Baysal, "Bu sayede hasta kişilerin salgılarının ağız, konjunktiva ve burun gibi enfeksiyon giriş yollarına bulaşması önlenir. Yine öksürme ve hapşırma sırasında ağzın kapatılması ve hasta kişilerin kağıt maske kullanmaları da damlacık yoluyla bulaşmayı ortadan kaldırır. Evde ve kapalı ortamlarda sigara içilmemesi enfeksiyon sıklığını belirgin olarak azaltır. Anne sütü alan çocuklarında daha az üst solunum enfeksiyonuna yakalandıkları belirtilmektedir. Aşı yaptırmak için en uygun zaman; Ekim-Kasım aylarıdır. Aşının koruyucu etkisi 2 -3 hafta sonra ortaya çıkar bu neden ile tavsiye edilen yıllık grip aşısının aşı kullanıma sunulur sunulmaz grip salgını başlamadan önce eylül - ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesidir. Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilir. Ayrıca hijyen kurallarına da uyulması gerekir. Kreşlerde, okullarda gerekli temizlik önlemlerinin alınması, oyuncakların, yüzeylerin uygun şekilde temizlenmesi ve her şeyden önce çocukların küçükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesi önemlidir. Çocuklara tuvalet kullanımı ve tuvalet eğitiminde hijyenik temizlik işlemleri benimsetilmelidir. Enfeksiyondan korunmada en önemli unsur olan el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bulaşıcı hastalıklar izlenmeli ve ailelere bildirilmelidir” diye konuştu.