Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Alpaslan Çalışkan, oruç tutacak anne adaylarının bu duruma doktorlarıyla karar vermesini önerdiklerini söyledi. 
Sıcak havalardan hamilelerin daha fazla olumsuz etkilendiğini dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alpaslan Çalışkan, özellikle gebeliğinin ilk ve son aylarını yaz mevsiminde geçiren hamilelerin bu konuda sıkıntı yaşadığını söyledi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların hamileleri olumsuz etkilediğini belirten Op. Dr. Alpaslan Çalışkan, şöyle konuştu: "Sıcak çarpması, kas krampları, bulantı, kusmada artış, kalp ritm bozuklukları, bilinç kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri, cilt yanıkları, alerjik hastalıklar, halsizlik, uykusuzluk gibi rahatsızlıklar anne adaylarında daha sık ve ağır seyrediyor. Her dönemde gebelerin bol sıvı almaları gerekiyor, yazın bu daha da önemli oluyor, vücudun susuz kalması, kasılmalara neden olarak erken doğumu bile tetikleyebilir. Gebelerde sık karşılaştığımız hemoroid, idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık da bu dönemde yetersiz sıvı alımıyla veya kaybıyla daha da artar. Bu nedenle gün içinde sık sık ılık duş alınması, temizlik ve rahatlama açısından faydalı olacaktır.”

15-20 BARDAK SIVI TÜKETMELİ
Anne adaylarının sıcak havalarda her zamankinden daha fazla sıvı alımına özen göstermesini öneren Çalışkan, şunları söyledi: “Günde en az 15-20 bardak sıvı tüketilmesini öneriyoruz. En sağlıklı sıvı tartışmasız su, bunun yanında taze meyve suyu, mineralli sular, yağsız ayran önerilebilir. Çay, kahve, kola gibi kafeinli ve gazlı meşrubatlar ya hiç ya da çok sınırlı tüketilmelidir. Aşırı tuzlu, baharatlı yiyecekler ve az pişmiş etlerden kaçınmaları önemlidir. Ayrıca, kızartma yerine haşlama yöntemi ile yiyecekler yenmeli, bol sebze, meyve tüketilmeli, karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzaklaşıp sık sık ve az miktarlarda beslenilmelidir.''

ANNE ADAYLARINA ORUÇ UYARISI
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alpaslan Çalışkan, Ramazan'da oruç tutmak isteyen hamilelere de şu uyarılarda bulundu: 
“Her Ramazan'da bu konu tekrar gündeme gelir. Gebeler kendi beslendiği gibi aynı zamanda bebeklerini de beslemek zorundadır. Anne karnındaki bebeğin kendini besleme şansı yoktur. Artan protein, enerji, mineral, vitamin desteği nedeniyle anne adayı düzenli olarak yemek ve içmek durumundadır. Sık ve az miktar da öğünle beslenmesini öneriyoruz. İyi beslenmemek ve açlık gebelerde, kansızlık, mide rahatsızlıkları, kan şekeri düşmesine bağlı halsizlik, sinirlilik, diş problemleri, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski, sıvı kısıtlanmasına bağlı sorun oluşturabilir. Gebelikle birlikte mide, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi tıbbi problemleri olanlara oruç tutmayı kesinlikle önermiyoruz. Her şartta oruç tutmak isteyenlerin, mutlaka hekimlerine danışıp birlikte karar vermelerini öneriyoruz.”