Kış aylarında Havada yaşanan ani değişimlerin bağışıklık sistemini zayıflattığını ve soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında önemli derecede artışlar yaşandığını söyleyen İç Hastalıkları Uz. Dr. Sema Ertürk, “Havada yaşanan ısı değişikliği ile birlikte soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları gibi mevcut hastalıkların görülme sıklığı artar” dedi.

‘SOĞUK HAVALARDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİLMELİ’

İç Hastalıkları Uz. Dr. Sema Ertürk soğuk havalarla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için A,B,C,D ve E vitaminleri ile bazı minerallerin vücuda alınması gerektiğini açıkladı. Ertürk, “Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ve bakterilere karşı savaşan C vitaminin tüketilmesi soğuk havalarda çok önemlidir. Özelikle portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamin oranı yüksek olan meyveler vücudun direncinin artmasını sağlar. Ayrıca vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayacak antioksidanlara da ihtiyaç vardır. Süt, yoğurt, yumurta, patates, kabak, havuç, ıspanak gibi A vitamini özelliği olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. E vitamini özelliği bulunan mısır, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel sıvı yağlar da bağışıklık sisteminin artmasına yardımcı olacaktır” dedi.
Hastalıklardan korunmak için doktor tavsiyesi olmadan hastaların antibiyotik, ağrı kesici, vitamin ve mineral tabletlerini kullandığını ve bu durumun yanlış olduğunu anlatan İç Hastalıkları Uz. Dr. Sema Ertürk şunları söyledi: “ Düzenli ve dengeli beslenme ile bireylerin dışarıdan ilaç olarak vitamin haplarına ihtiyacı kalmayacaktır. Düzenli beslenmeyle alınan besinlerde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerin alınabileceği ayrıca tabletlerin bilinçsiz kullanılmasının böbrek taşı, baş ağrısı, kansızlık, bulantı gibi hastalıkları beraberinde getireceği unutulmamalıdır.’’