Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi’nde Medikal Onkoloji ve Radyoloji hekimleri tarafından kanser hastalarına Girişimsel Radyolojik işlemler (ameliyatsız) uygulanıyor.  Kanser hastalarına ağızdan ya da damardan vücudun geneline verilen kemoterapinin aksine ilaçlar Girişimsel Radyolojiyle direk kanseri besleyen damara verilerek damarın vücudun diğer bölgeleriyle teması engelleniyor ve tedavinin etkinliği daha da arttırılıyor. Girişimsel Radyolojide tüm işlemler anjiyografi, bilgisayarlı tomografi yada ultrason eşliğinde bir iğne deliğinden girilerek lokal (bölgesel) anestezi eşliğinde yapıldığından hastalar birkaç saatlik gözlem sonrası evine gönderiliyor. Ameliyattaki gibi uzun süre yatarak tedavi olmasına gerek kalmıyor.

Tedaviyle Kanser Hücrelerinin Beslenmesi Önleniyor

Transarteryal Kemoembolizasyon (TAKE) yöntemi hakkında bilgi veren Radyoloji Uz. Dr. Halil Serdar Aslan TAKE’nin atardamardan geçilerek kanser ilacının kanserli bölgedeki damarı tıkaması yöntemiyle uygulandığını söyledi.  İşlemin en çok karaciğer kanseri, kolon kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanserinde kullanıldığını ve akciğer kanseri hastalarına da işlemin yapılabildiğini belirten Halil Serdar Aslan şöyle devam etti: “ Kanser hastalarına uyguladığımız işlem kasık atar damarından girilerek karaciğerin veya akciğerin besleyici atardamarına kateterler ile ulaşılarak sadece istenilen bölgeye mikrokürelere yüklenmiş kanser ilacının verilmesidir. Amacımız sadece istenilen bölgeye verilen tıkayıcı mikroküre – kanser ilacı karışımı ile yaklaşık 15 gün boyunca ilacın salınımı sayesinde tedaviye katkı ve tıkama işlemi ile kanser hücrelerinin beslenmesini bozmaktır” dedi.





TAKE’yle Hastanın Yaşam Süresi Uzuyor

Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uz. Dr. Ömer Uyanık da kanserin bazı etkilerle değişime uğramış hücrelerin gerek yerel gerekse uzak noktalarda kontrolsüz olarak çoğalıp büyümeleri sonucu oluştuğunu Girişimsel Radyoloji yöntemi olan TAKE ile de kontrolsüz olarak çoğalan kanser hücrelerinin bulunduğu bölgeye tedavi uygulayarak hastaların yaşam kalitelerini arttırmaya çalıştıklarını söyledi. Uyanık: “Kanser hastalarında uyguladığımız kemoterapi tedavisi koldaki toplardamardan uygulanır. Bu ilacın ancak küçük bir kısmı tümör dokusuna gider ve sonra kandan temizlenir. Bu arada ilacın tümöre ulaştığı oranda vücuttaki diğer dokulara da ulaşır. Bu nedenle karaciğeri etkilediği kadar diğer organlar da etkilenir. TAKE işleminde ise ilaç karaciğerin damarlarına girilerek doğrudan tümörün içine verilir. TAKE’nin en önemli avantajı kemoterapiye göre daha etkili olması ve hastanın yaşam süresini uzatmasıdır. Denizli Devlet Hastanesi’nde Radyoloji Birimi ile kanser hastalarımıza Girişimsel Radyoloji işlemlerini uyguluyoruz ve uygulamaya da devam edeceğiz” dedi.