Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ümit Toprak, buzda kayıp düşmeye bağlı olarak en çok el ve ayak bileğiyle, dirsek ve kaval kemiği kırıkları görüldüğünü söyledi. Kemiklerin zayıf olması dolayısıyla kırık riskinin yaşlılarda daha yüksek olduğunu kaydeden Toprak, bu sebeple ölümlerin de çok görüldüğünü belirtti. Toprak: “Yaşlılarda en çok el bileği ve kalça kırıklarına rastlanır. Kalça kırıkları, çok ciddi sonuçlara yol açabilir ve bünyenin kaldırması zor olan ameliyatlar gerektirebilir. Bazen de ölümle sonuçlanabilir. Bu hastaların bakımı oldukça zordur. Çocuklar da ise kemikler daha esnek olması dolayısıyla kırıkların kaynaması daha kolay olur. Çocuklarda en riskli kırıklar dirsek bölgesinde görülür. Dirsek kırıkları bazen ameliyat gerektirebilir, bazen de kalıcı sakatlanmalara sebep olabilir. Bu yüzden özellikle yaşlılar ve çocuklar karda buzlanma da dikkatli yürümelidirler” diye konuştu.

“Eller cepte yürünmemeli”
Düşmeye bağlı basit kırık çıkıklar olabileceği gibi ölümcül olabilen ağır kafa travmalarının da görülebildiğini belirten Dr. Toprak, şu uyarılarda bulundu: “Olayların büyük bölümü dikkatsiz ve desteksiz yürümekten kaynaklanır. Bu nedenle, yürürken dengeli, yola bakarak yürümek ve dikkatli adım atmak gerekir. Yürürken eller cepte değil, dışarıda olmalı. Bu sayede kişi, daha dengeli ve kendini koruyarak düşebilir. Her iki elde poşet taşımak yanlıştır. En azından bir el serbest olmalıdır. Ayakları yere hafif sürüyerek ve mümkün olduğu kadar kısa adımlarla yürümek önemlidir. Buzlu ortamlarda dışarı çıkılması gerektiğinde tabanı kaygan olmayan, tercihen pütürlü, lastik veya kauçuk tabanlı ve kısa topuklu ayakkabılar giyilmelidir. ” dedi. 

“Kırıkçılara değil, uzmana başvurun”
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Toprak, düşme ve kırık şüphesinde kırıkçı çıkıkçılara değil hemen bir doktora başvurulması gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: “Düşen yada kırık şüphesi olan hastalarda kırıkçıların yapacağı yanlış müdahaleler sakat bırakabilir. Yanlış kaynama ve sıkı sarılmaya bağlı olarak kopartman sendromu (damar, kas ve sinirlerin basınç altında kalması) denilen ağır sakatlık bırakabilecek komplikasyonlara yol açılabilir. Bu yüzden hastalar kırıkıçılar yerine uzman doktorlara başvurmalıdır” ifadelerine yer verdi.