Denizli’nin Bekilli İlçesi’nde Milli Parklar Müdürlüğü’nün ormanlık alanında ölmek üzereyken görevlilerce bulunan kara akbaba, Denizli Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği’ne getirildi.
   Burada 12 gün boyunca yoğun bir tedavi uygulandı. Açlıktan hareket etmekte bile güçlük çeken ve kırılan kanadı nedeniyle uçamayıp beslenme sorunu yaşayan kara akbaba, tedavinin yanında klinik veterinerlerince düzenli olarak besleniyor. Klinik çalışanları ise kara akbabaya ‘Mayki’ ismini taktı. Mayki şimdi kliniğin diğer misafir hayvanlarıyla birlikte tamamen iyileşinceye kadar tedavi görecek. Veterinerler, antibiyotik tedavisinin ardından kırılan kanadını kullanmaya başlaması için Mayki’yi bahçeye çıkartarak egzersiz yaptırıyor. Mayki ise bu durumdan son derece memnun. Yabani hayvanlar arasında yer alan kara akbaba Mayki, geçen süreçte veterinerlerine ve bakıcılarına da alışmaya başladı. Mayki, tedavi sırasından ise son derece uysal bir evcil hayvan gibi davranarak görevlilere yardımcı oluyor.
    Henüz kırık kanadı nedeniyle güvenli şekilde uçamayan Mayki, yaklaşık 10 gün sonra tamamen iyileşip, bulunduğu parkta doğaya bırakılacak.
    Denizli Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürü Özcan Karet, soyu tükenmekte olan kara akbabanın ölmek üzereyken kliniğe getirildiğini hatırlatarak, ‘Buradaki veteriner arkadaşlarımız yoğun bir çalışma sonucunda Mayki’yi hayata döndürdüler. Geldiğinde 2-3 gün hiç bir şey yemedi. Şuanda sağlıklı durumdadır. Kanadının da en kısa sürede iyileşmesi için yoğun şekilde tedaviye devam ediyoruz’ dedi.
    Mayki’yi hayata döndüren klinik veterinerlerinden Sinan Kılıç da, 2 günün ardından yemesinin ve içmesinin düzelmeye başladığını kaydederek, ‘o günden bugüne gün geçtikçe çok hızlı iyileşti ve kendini toparladı. Bu hayvanların nesli tükenmek üzeredir. Bu hayvanlar akbabalar içinde en büyük olanlarıdır. Yetişkinlerin gövde uzunluğu 1 metredir. Bu uzunluk kanatları açıldığında 3 metreyi buluyor. İnsanlardan 6 kat daha iyi görüyorlar ve nesneleri 3 boyutlu olarak görüyorlar. Ortalama 100 ile 120 yıl yaşayabiliyorlar’ dedi.
   Mayki’yi hayata döndüren klinik veterinerlerinden Emine Dangal da, Mayki’ye çok alıştıklarını belirterek, ‘iyileştikten sonra ayrılmak zor gelecek. Bizim için farklı bir durum. Genelde kedi ve köpeklerle ilgileniyoruz. Bu durum çok farklıdır. Tabi ki iyileşince doğaya bırakacağız. O güne kadar biz Mayki’yle birlikteyiz’ dedi.
   -KARA AKBABA-
   İnsan etmenli faktörlerden dolayı son 200 yılda pek çok üreme bölgesinde nesli tükenmiştir. Doğal üreme alanları yok edilen kara akbabaların pek çok ülkede ise sayısı azalıyor. Fransa, Portekiz, Bulgaristan gibi ülkeler, bu hataların düzeltilme sürecini sürdürüyor.
   Gürcistan'da, Rusya'da, Ermenistan'da, Azerbeycan'da ve Ukrayna'da üreyen çift sayıları azalmakta, Yunanistan'da koruma çalışmaları sayesinde bu azalma durdurulmuş vaziyettedir. İspanya’da 1500-1600 çift büyüklüğünde bir popülasyon var. Türkiye’de ise kara akbaba popülasyonu kritik düzeydedir.