Denizli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ersen Eraydın, yeni doğan dönemden 9 -14 yaş arası başlayan ergenliğe kadar olan çocukluk döneminde kız çocuklarında akıntı, kaşıntı, idrarda yanma, kasık ağrıları ve ciltte renk değişikliği gözlenebileceğini söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ersen Eraydın, 0-14 yaş grubundaki kız çocuklarında meydana gelen kadın rahatsızlıklarının erişkin dönemde meydana gelen rahatsızlıklarla aynı tutulmaması ve yapılacak jinekolojik muayenenin kendine özgü özellikleri olması gerektiğini söyledi.
Yeni doğan kız çocuğunun jinekolojik muayenesinin doğumdan hemen sonra başladığını anlatan Dr. Eraydın, şöyle konuştu: “Kız çocuklarında vajinal bölgede bulunan dış dudaklar anne rahminden gelen östrojen hormonu nedeniyle büyük ve kabarıktır. Bu kabarıklık ilk 40 gün devam edecektir. İlk bir buçuk aydan sonra, 9 -14 yaş arası beklenen ergenliğe kadar yumurtalıklardan hormon salgılanmayacağı için dış dudaklar tekrar incelenecek ve küçülecektir. Ayrıca, ilk 40 gün plasentadan gelen östrojen hormonu etkisiyle kız bebeklerde artmış bir akıntı bazılarında da adet kanaması gibi kanama gözlenebilecektir. Yeni doğan kız bebeğin dış genital organlarındaki anormal görüntü, klitorisin penis gibi büyümesi yüzde 90 olasılıkla doğuştan emzim eksikliğine bağlı böbrek üstü bezinden aşırı erkeklik hormonu üretilmesindendir ve tedaviye hemen başlanmalıdır. Yeni doğan kız çocuğunda dış dudaklar elle birbirinden uzaklaştırıldığında vajinal açıklık kolaylıkla görülmelidir. Vajinal delik saptanamadığında kızlık zarının doğuştan kapalı olma durumu akla gelmelidir. Ergenlik döneminde başlayacak olan adet kanaması kızlık zarının kapalı olmasından dolayı dışarı çıkamayacağı için adet olmadan önce küçük bir operasyonla kızlık zarı açılmalıdır. Ayrıca, yeni doğanda en geç iki gün içinde idrar ve dışkılamanın gözlenmesi gerekmektedir.” 
Dr. Ersen Eraydın, yeni doğan dönemden 9 -14 yaş arası başlayan ergenliğe kadar olan çocukluk döneminde kız çocuklarında akıntı, kaşıntı, idrarda yanma, kasık ağrıları ve ciltte renk değişikliği gözlenebileceğini anlattı. Dr. Ersen Eraydın dış genital organ enfeksiyonlarının bu yaştaki kız çocuklarında çok sık görüldüğünü bunun da en önemli nedeninin dış genital organın ince, yağsız ve kıldan yoksun olmasından kaynaklandığını söyledi. 
Kız çocuklarına verilecek doğru hijyenik eğitimlerle bu sorunun önüne geçilebileceğini belirten Dr. Eraydın, şöyle konuştu: “Yünlü, pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli, günlük iç çamaşırı değiştirilmeli, banyo ve tuvaletten sonra vajinal bölge çabuk kurulanmalı.”
Vajinadan kanlı, kötü kokulu akıntı görüldüğünde vajina içinde olabilecek bir yabancı cismin akla gelebileceğini anlatan Dr. Eraydın, sözlerine şöyle devam etti: 
“Kız çocuklarında akıntıda artma her zaman patolojik kabul edilmeyebilir. Ergenlik ve ilk adet kanaması gelmeden önce (9- 14 yaş arası) yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonu etkisiyle artan berrak akıntı doğal ve fizyolojiktir, tedavi gerektirmez. Bazı kız çocuklarında vajina hiç gelişmemiş olabilir. Beş binde bir karşımıza çıkan vajinal agenezi dediğimiz bu durumda rahim gelişimi de değişik düzeylerde bozulmuş olabilir.”