Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji doktorları, 86 yaşındaki hastanın kalp kapağını ameliyatsız değiştirdi.
86 yaşındaki Zeliha Karagül, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne nefes darlığı şikayeti ile başvurdu. Yapılan tetkiklerde hastanın aort kapağında ciddi derecede daralma olduğu gözlendi. Bunun üzerine Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Denizli’de bir ilk gerçekleştirilerek, hastanın kalp kapağı ameliyatsız değiştirildi. Ameliyat Doç. Dr. Harun Evrengül, Doç. Dr. Bilgin Emrecan, Yrd. Doç. İsmail Doğu Kılıç, Yrd. Doç. Yusuf İ. Alihanoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Bekir Serhat Yıldız, Doç. Dr. Habip Atalay'dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi.
Ameliyatın oldukça başarılı geçtiğini belirten Doç. Dr. Harun Evrengül, "Aort kapağının daralması, üzerinde yıllarca yavaş yavaş kireç birikmesi nedeniyle genellikle de ileri yaşta ortaya çıkar. Bu daralma kalbin kanı pompalamasını zorlaştırır ve bu nedenle hastada şikayetlere yol açar. Bu hastalığın tedavisi, kapağın açık kalp ameliyatıyla değiştirilmesidir. Ancak son yıllarda geliştirilen bu yöntem, bizim hastamızda da olduğu gibi yaşı ya da diğer hastalıkları nedeniyle açık ameliyatı kaldıramayacak hastalar için umut ışığı oldu. Yaklaşık bir saat süren bir operasyon ile kapak hastanın kasık bölgesinden ilerletilerek yerleştirildiği için kalp durdurulmuyor ve göğüs kafesi açılmıyor ve hastada kasık bölgesindeki küçük kesi dışında herhangi bir yara olmuyor. Ancak hasta açık kalp ameliyatı için yüksek risk taşımaktaydı ve masada kalabilirdi. Bunun üzerine kalp kapağı yeni geliştirilen bu yöntemle yaklaşık 45 dakika süren bir işlemle başarıyla değiştirildi" dedi.
Denizli’de ilk defa gerçekleştirilen ameliyatın ardından sağlığına kavuşan 86 yaşındaki Zeliha Karagül doktorlara teşekkür etti.