Muğla’da Marmaris ve Köyceğiz ilçesinde, tanımlanamayan bir virüsün yol açtığı hastalık nedeniyle 8 dağ keçisi ormanda ölü bulundu.
Edinilen bilgiye göre, Köyceğiz’e bağlı Sultaniye, Karaağaç köyü ve Aksaz bölgesindeki dağlık alanda yaşayan yaban keçileri ölümcül bir virüs nedeniyle telef olmaya başladı. Temmuz ayında Köyceğiz’e bağlı Sultaniye ve Karaağaç Köyü’nde Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri tarafından yaban keçilerinin yaşam alanına yakın ormanlık bölgede 5 adet dağ keçisi ölü bulundu. Görevliler İlçe Tarım Müdürlüğü veterinerlerini çağırdı. Veteriner, hayvanların ölüm sebebini tespit edemedi. Bunun üzerine ölü hayvanlar otopsi için Bornova Veterinerlik Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Hayvanlardan alınan kan örnekleri incelendi. Yapılan araştırmada, virüsün önce hayvanı kör ettiği daha sonrada akciğerini tahrip ederek ölüme götürdüğü tespit edildi. Ancak virüsün türü saptanamadı. Aksaz ve Balan dağında da 2 dağ keçisi aynı virüs nedeniyle ölü bulundu.
3 gün önce Köyceğiz’e bağlı Ekincik koyunda, köylüler gözleri kör ve bitkin halde bir dağ keçisi daha bularak yetkililere haber verdi. Yaban keçisi tedavi için Aydın Adnan Menderes Veterinerlik Fakültesi’ne gönderildi. Ancak dağ keçisi yapılan tüm tedaviye rağmen kurtarılamayarak öldü.
Yaklaşık 2 bin 500 dağ keçisini tehdit eden virüsün saptanarak daha çok hayvanın telef olmasını önlemek amacıyla Ankara’dan uzman bir ekip ve Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri, Sultaniye, Karaağaç ve Aksaz bölgelerinde dağ keçilerinin yaşam alanında çalışma yapmaya başladı. Toroslar boyunca Akdeniz ve Ege bölgesinde dağlık alanda yaşayan dağ keçileri nesilleri tükenme tehdidi karşı koruma altında tutuluyor.