Muğla’nın Marmaris İlçesinde 25 haftalıkken ve 590 gram ağırlığında doğan ve sonrasında Denizli Devlet Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Merkezi’ne ambulans uçakla getirilen Öğretmen Bihter – Turizmci Bülent Güder çiftinin ilk bebeği Hüseyin bebeğin durumu hakkında bilgi veren Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Doktoru Uz. Dr. Osman Öztekin, Hüseyin bebeğin ilk doğduğunda %70-80 ölüm riskinin bulunduğunu, 3 aylık tedavi ve takibin sonucunda ise sağlığına kavuştuğunu söyledi. Öztekin: “Muğla’nın Marmaris ilçesinde 25 haftalık ve 590 gram ağırlığında doğan ve erken doğum nedeniyle akciğerleri tam olarak gelişmeyen Hüseyin bebek, hastanemize sevk edilerek ambulans uçakla getirildi ve Yeni Doğan Yoğun bakım Merkezi’nde solunum yetmezliği sorunu yaşadığı için hemen tedaviye alındı. Yaklaşık 90 gün boyunca Hüseyin bebeğin tedavisini gerçekleştirdik ve gelişimini takip ettik. Şu an 3 aylık ve artık taburcu oluyor. Bu tür erken doğan hastalar, yeterli deneyim ve eğitimi olmayan kurumlarda doğduklarında %70-80 oranında kaybedilmektedir. Özellikle beyin kanaması, akciğer kanaması, bağırsak kanaması, yüksek oranda görme ve işitme kaybı gelişebilmektedir. Bu yüzden bu tür bebeklerin 3. basamak Yeni Doğan Yoğun Bakım Merkezi olan yerlerde mutlaka takibi gerekmektedir. Bunlar oldukça zor vakalardır. Bu bebeğimizin durumu da ekip çalışması ve yakın takip gerektirmekteydi. Hüseyin bebeğin sağlıklı bir şekilde taburcu olması için gelişebilecek bu komplikasyonlar ile gerektiği şekilde mücadele edildi. Göz takipleri yapıldı. Daha sonra hastamızın gelişmesini ve beslenmesini sağlayarak 3 ay sonunda 1750 gram ağırlığına ulaştığını gördük. Şu ana kadar hastanın sağlıklı bir şekilde taburcu olmasının yanında belirtilen problemlerden hiçbiri gelişmedi. Bu durum verilen tedavi ve destek bakımının ne kadar önemli olduğunun bilinmesi açısından önemlidir” diye konuştu.

“Bu bebekler yeni doğan yoğun bakım merkezi’nde tedavi edilmelidir”
Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Doktoru Uz. Dr. Osman Öztekin, bu tür erken doğumların yeni doğan uzmanı ve yeni doğan bakım ünitesi olan merkezlerde gerçekleşmesinin hayati açıdan büyük öneme sahip olduğuna vurgu yaptı. Öztekin şöyle konuştu: “Bebeğimiz 1750 gram olduktan sonra taburcu ettik. Burada vurgulamak istediğimiz; bu tür bebekler 25 haftalık ve 1000 gramın altında doğdukları için, bunların ciddi solunum sıkıntısı ve sonrasında gelişebilecek ciddi birçok komplikasyonları olması nedeniyle, bu tür bebeklerin yeni doğan yoğun bakımının ve mümkünse yeni doğan uzmanının olduğu merkezlerde bakılması gereklidir. Hastanemizde de bu imkân vardır ve 2 yeni doğan uzmanı bulunmaktadır” dedi.

“Bebeğimizin yaşayacağına dair ümidimiz yoktu”

25 haftalık ve 590 gram ağırlığında doğan Hüseyin bebeğin annesi Bihter Güder de bebeğinin çok küçük ve erken doğmasından dolayı, bebeğini kaybetme korkusu yaşadığını belirterek duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Bebeğim 25 haftalık doğmuştu. Hastaneye geldiğimizde bebeğimizin yaşayacağına dair çok fazla ümitli değildik. Fakat burada yapılan müdahaleler ve tedaviler sonucu bebeğim sağlığına kavuştu. Bebeğimizin sağlığına kavuşmasını sağlayan doktorumuza, buradaki hemşirelerimize ve yardımcı personele çok teşekkür ediyorum” dedi.