Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, yaklaşık görülme yaşının 51,4 olduğunu söyledi. Kinaş: “Menopoz geriye yönelik konulan bir tanıdır. 12 aylık bir süreçte altında başka patolojiler olmaksızın adetlerin olmaması durumudur. Bu sürece genetik ve sigara içme durumu başta olmak üzere çeşitli faktörler eşlik eder. Menopoz öncesinde perimenopoz dediğimiz, yaklaşık 4 yıl öncesinden başlayan(ortalama 47 yaş), kadının yaşam kalitesini düşüren, başlıca düzensiz adetlerin, sıcak basmalarının, uyku düzensizliklerinin, duygu bozukluklarının ve vajinal kuruluğun olduğu bir dönem vardır. Bu semptomlar herkeste görülmese bile adet düzensizlikleri kadınların hemen hemen hepsinde,  sıcak basmaları ise %80’inde görülür. Adet düzensizliği derken doğurganlık çağında 25-35 gün olan adet döngüsü bu dönemde 40-50 güne çıkar. Son adet döneminden 1-3 yıl öncesinde, geç geçiş dönemi dediğimiz dönemde ise adetlerin atlandığı durumlar görülür.

Yine bu dönemde adet miktarında da düşüşler olmakla beraber bazı kadınlarda uzun süren ve fazla miktarda olan kanamalarda görülebilir. 12 aylık adetsiz bir dönemden sonra kadın postmenopozal döneme girer. Menopoz tanısı altta yatan baka patolojiler olmaksızın 12 ay adet görmeme durumudur. Esas önemli olan menopoz geçiş dönemi (perimenopoz) tanısıdır. 45 yaş ve üzeri kadınlarda; Menopoz semptomları olsun olmasın adet siklus süreçlerinde değişiklik olduğunda perimenopozu düşünebiliriz. Hormonal değerler yüksek olmasa dahi bu tanıyı koyabiliriz. 40-45 yaşları arasında; diğer adet görememe sebeplerini ( endokrin nedenler, gebelik gibi) dışladıktan sonra 45 yaş üzeri kadınlar gibi tanı konur. 40 yaş altında ise; siklus döngüsündeki değişiklikler ve menopozal semptomlar bize perimenopoz tanısını koydurmaz. Altta daha çok başta erken yumurtalık yetmezliğini düşündürür” diye konuştu. 

Erken menopoz nedir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, erken menopoza da dikkat çekerek; menopozun 40 yaşından önce görülmesi durumunun erken menopoz adlandırıldığını ifade etti. Kinaş bu durumun sebeplerini ise şöyle sıraladı; “En sık sebebi primer veya prematür yumurtalık yetmezliğidir. Bazı kadınların bu dönemde bir süre için adetleri normal seyredebilir hatta gebe bile kalabilirler. Normalde yumurtalıklar ayda yaklaşık 1 kez yumurta salarlar. Ama bazı nedenlerden dolayı (genetik, kanser tedavileri, otoimmün hastalıklar) yumurta salımları ya azalır ya da tamamen durur. Bu nedenle erken menopoz gelişebilir. Erken menopozun bulguları; ilk olarak adet dönemlerinde atlamalar veya adet miktarında azalma ile başlar. Diğer bulguları menopozun kısa dönem semptomları ile aynıdır. Eğer kişi 40 yaşından genç ise ve en az 3 ay adet düzensizliği olmuşsa doktora başvurmalıdır. Erken menopoz tanısı alan kadınlar çok duygusal olabilmektedir. Bazen anksiyeteli, kızgın veya üzgün olabilmektedirler.  Bazı kadınlar hızla yaşlanacağını ve genç öleceğini düşünürler. Ama bunlar doğru değildir. Bu duygulardan uzaklaşmak için doktorları ile görüşmeli, kafalarına taktıkları soruları sormalıdırlar” dedi.

Menopoz Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kinaş, menopoz konusunda kadınların kendilerine yönelttikleri bazı sorular olduğunu da söyleyerek en çok sorulan soruları şu şekilde cevapladı: 
“Soru 1. Son adetimi ne zaman göreceğim?
Cevap: Bunu öngörmenin güvenli bir yöntemi yoktur. Fakat geç geçiş döneminde belirli kriterlere bakılarak, erken geçiş döneminden daha yakın olduğu söylenebilir.
Soru 2. Menopoz semptomları nelerdir?
Cevap:   Kısa dönemde  Uzun dönemde
-   Sıcak basması                    - Kemik kaybı
-   Vajinal kuruluk                    - Kardiyovasküler hastalıklar
-   Uyku bozuklukları                    - Cilt değişiklikleri
-   Depresyon
-   Seksüel fonksiyon bozuklukları
-   Bilişsel bozukluklar ( unutkanlık, konsantrasyon bozuklukları)
-   Eklem ağrıları
Soru 3. Doktorum hormonlarım normal dedi ama adet görmüyorum?
Cevap: Hormon değerleri perimenopoz döneminde değişkenlik gösterir, normal olsa dahi perimenopoz döneminde olabilirsiniz.
Soru 4. Hormon terapisi riskli diyorlar kullanmalı mıyım?
Cevap: Hormon tedavisi kişiye özgün değerlendirilmesi gereken bir tedavidir. Yapılan çalışmalara göre semptomları olan 60 yaş altında veya 10 yıldan az süre menopozda olan hastalarda alta yatan herhangi bir hastalık yok ise ( Kardiyovasküler hastalık öyküsü, meme kanseri öyküsü, inme öyküsü, karaciğer hastalığı öyküsü, emboli öyküsü) 5 yıla kadar riskleri ve yararları hastaya anlatılarak verilebilir. Daha uzun kullanım kişiye göre riskleri ve yararları değerlendirilmelidir. Hormon tedavisi sıcak basmasına ve vajinal kuruluğa iyi gelmekle beraber kardiyovasküler hastalıklardan veya kemik hastalıklarından korunmak için verilmez. 
Soru 5. Erken menopozda gebe kalabilirmiyim?
Cevap:  Erken menopozlu kadınların yaklaşık %10’u kendi kendilerine gebe kalabilmektedir. Fakat kalamayanlar için bazı yeni teknolojilerden fayda görebilirler.
Soru 6. Erken menopozda hormon kullanmam gerekir mi?
Cevap:  Alta yatan herhangi bir hastalık yok ise başlıca kemik mineral yoğunluğunu onarmak ve kemik erimesinden korunmak için normal menopoz yaşına kadar kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca vajinal kuruluk ve sıcak basması gibi semptomları olan hastalara da faydası olmaktadır. 
Son olarak erken menopoz tanısı alan kadınlar çok duygusal olabilmektedir. Bazen anksiyeteli, kızgın veya üzgün olabilmektedirler.  Bazı kadınlar hızla yaşlanacağını ve genç öleceğini düşünürler. Ama bunlar doğru değildir. Bu duygulardan uzaklaşmak için doktorları ile görüşmeli, kafalarına taktıkları soruları sormalılar.