AK Parti Denizli Milletvekili Yüksel, ihracatçının yeni pazarlar bulması gerektiğini, hükümet olarak da dış ticarette rekabet gücümüzü artıracak yeni düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi.

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yüksel, dünyanın şu anda en önemli konusunun yaşanan küresel kriz süreci olduğunu ve bu sürecin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini, ithalat ve ihracatın dengelenmesi konularının önem taşıdığını söyledi. Yüksel değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi: “Dünyanın en büyük ve en önemli konularından bir tanesi, yaşanmakta olan global kriz sürecidir. Bu süreç tüm Dünya ülkelerini yakından ilgilendirdiği gibi ülkemizi de çok yakından ilgilendirmektedir. Buna paralel olarak ihracat, ithalat ve ihracatın dengelenmesi de ülkemizin temel konularını oluşturmaktadır. Bu hususlarla ilgili çok dinamik bir yapısı olan Ekonomi Bakanlığımız başta olmak üzere, ilgili Bakanlıklarımız, atılması gereken adımları kararlı bir şekilde atmaktadır. 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da ülkemiz, ihracat anlamında önemli kazanımlar elde edecek, yeni yeni alanlar tespit edilerek, ihracat yapacağımız yeni ülkeler kazanacağımızı düşünmekteyim. Dünyadaki bütün ülkeler ekonomik performanslarını ve geleceklerini rekabet güçlerine bağlamışlardır. Uluslararası piyasalarda rekabet güçlerini artırmaya ve dolayısıyla ihracatlarını artırmaya odaklanmışlardır.”

"Tüketim kapasitesi yüksek pazarlar bulmalıyız"

İhracat ve döviz tasarrufu sağlayan yatırımlara ek teşvikler getirilmesinin önemine işaret eden Milletvekili Yüksel; “İhracat ve döviz tasarrufu sağlayan yatırımlara ek teşvikler getirilmelidir. Kırsal kalkınmamız için ve kırsal alanda istihdam sağlamak için, karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğumuz tarım ürünleri ihracatını, örnek olarak yaş meyve ve sebze başta olmak üzere teşvik etmemiz gerekiyor. Bu sektöre yapılacak ihracata dönük teşvikler konusunda uluslararası kısıtlamaların az olması uygulanabilirliğini artırmaktadır. Yapılmasında yarar sağlanacak olan navlun, ambalaj, uzman veteriner, gıda ve ziraat mühendisi destekleri Anadolu'nun çehresini değiştirecektir. Hayvan yetiştirme ve hayvan ürünlerine yapılacak destek de bu alanda yeniden ihracatın başlanmasını sağlayacaktır. Çin, Hindistan, Endonezya gibi büyük tüketici kitlesi olan ve dünyanın üretim üssü olma yolundaki bu ülkelere ihracat yapmakta hızlı davranmamız önem taşımaktadır. Çünkü bu ülkelerin pazarlarına girmek ve yerleşmek önümüzdeki beş-on yılımızı belirleyecektir. Uzak Doğu ülkeleri için Eximbank’ta ve diğer ilgili birimlerde özel ekipler ve masaların kurulması da güçlenmesinde önemli bir etken olacaktır. Güney Afrika ülkeleri de bu anlamda dikkate değer ülkelerden bir tanesidir. İhracatçılarımız, enflasyonu tekrar hortlatacak ve sonunda hiçbir kesimin kârlı çıkmayacağı yüksek kur beklentilerini gündeme getirmemelidirler. Cari açık da 2007 yılından itibaren bakıldığında 2009 yılı sonunda düşmüş fakat 2010 yılı başından itibaren artarak bugünkü düzeye gelmiştir. Döviz kurlarındaki yükseliş cari açığı azaltamamıştır. Döviz kurları, cari açık ve ihracat artışı ilişkisini sorgulamalıyız. Öte yandan cari açık büyüme oranı ilişkisi incelendiğinde 1990–2011 arasında ekonomik büyüme ile cari açık arasındaki ilişki daha güçlü görülmektedir” dedi.