AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, uzun zamandan beri kamuoyunu meşgul eden taşeron işyerlerinde çalışan işçilere yönelik kapsamlı bir düzenlemenin yapılmakta olduğunu söyledi. Yüksel; “Maaş garantisi ve kıdem tazminatını da içeren köklü değişiklikler yapıyoruz ” dedi. 

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel,  Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kabul edilen ve TBMM genel kurulun da görüşmelere başlanan yasa tasarında taşeron firmalarda çalışan işçilere yönelik kapsamlı bir düzenlemenin yapıldığını söyledi. Milletvekili yüksel yaptığı açıklamada düzenlemeye ilişkin ise şunları söyledi; “Taşeron firmalarda çalışan işçi kardeşlerimizin haklarını temin noktasında yasal yönden bazı aksaklıklar yaşanmaktaydı. Yapılacak olan yasal düzenlemeyle, maaş ödenmesinin garanti altına alınması başta olmak üzere, izin süreleri, kıdem tazminatı hakları, iş garantisi gibi sorunlarına köklü çözüm getirilmiş olacak. Plan ve Bütçe komisyonunda görüşmeleri tamamlanıp kabul edilerek genel kurulda görüşmelerine başlanan ve kamuoyunda torba kanun olarak bilinen yasa tasarına eklenen maddeyle çözüme kavuşturulması öngörülmektedir” dedi.

Milletvekili Yüksel, yapılan düzenlemenin detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi:

İşverenler, taşeron firmalara yani alt işverenlere iş vermeleri halinde, işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri taşeron firmaların hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü tutulmuş ve maaş ödenmesi garanti altına alınmıştır. 

Taşeron firma değişse bile işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsa izin süreleri işçilerin daha önceki çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacaktır. Asıl işveren izinlerin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmekle yükümlü kılınmıştır” dedi. 

Kıdem tazminatlarına ilişkin düzenlemenin de yer aldığına dikkat çeken Milletvekili Yüksel; “Kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak kıdem tazminatında dikkate alınacak ve kamu kurumu tarafından işçiye ödenecektir. 

Aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesi çerçevesinde farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılmış olan işçilerin kıdem tazminatında farklı kamu kurum ve kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınacak ve kıdem tazminatı çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenecektir.