AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısının birinci bölümü üzerinde konuşma yaptı. Şahin Tin yaptığı konuşmasında üreticiler ve tüketiciler açısından markalaşma konusunda rekabeti de teşvik etmenin son derece önemli olduğuna işaret etti. Şahin Tin; “Ticari hayatımızın en önemli ve vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi de şüphesiz markadır. Günümüzde üretimi ve satışı yapılan mallar ve sunulan hizmetler için doğru seçilmiş bir marka, ticaret hayatının vazgeçilmez unsuru olmuştur. Marka bir işletmenin aynasıdır. Profesyonel duruşudur. Aynı zamanda satış ve pazarlama da güven kapısıdır. Bu düzenleme marka başvuru işlemlerini daha da kolaylaştıracak. Marka tescil süresi kısalacak. Markadan doğan hakların etkin şekilde korunması sağlanacak. Yeni marka türlerinin tesciline olanak sağlanacak. Katma değeri yüksek markalar oluşturulacak. Mahkemelerin uhdesinde olan marka iptal yetkisi de artık kurum tarafından hızla bir şekilde yapılacaktır” dedi.
 
MARKA BAŞVURUMUZ ARTIYOR!
 
Dünyada, arz ve talebin artmasıyla birlikte rekabetinde zorlaştığına dikkati çeken Şahin Tin; “1980’li yıllarda tüm dünyada şirketlerin maddi varlıkları, bilançolarının yüzde seksenini oluşturuyordu. Bugün ise şirket varlıklarının yüzde seksenini gayri maddi varlıklar olan fikri ve sınai mülkiyet hakları oluşturmaktadır. Türkiye’nin ekonomik gelişimiyle bağlantılı olarak ulusal ve uluslararası marka başvuruları her geçen gün artıyor. 2002 yılında 36 Bin olan marka başvuru sayısı 2015 yılına gelindiğinde 3 kattan fazla artarak 111 Bin olmuştur. 2011 yılından bu yana Avrupa’da en yüksek marka başvurusu alan ülke Türkiye’dir.  Yine Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı raporuna göre ülkemiz marka başvuruları bakımından dünyada altıncı sırada yerini almıştır. Sadece 2016 yılında Aralık ayına kadar yaklaşık 100 bin marka başvurusu yapılmıştır” dedi.
 
DENİZLİ MARKALAŞMA KONUSUNDA HIZLI
 
Şahin Tin, Denizli ilinin markalaşma konusunda çok önemli bir mesafe kat ettiğini belirterek konuşmasında şunları söyledi. “Tekstil ve tasarım başta olmak üzere dünya pazarında birçok alanda adından sıkça söz ettiren Denizli ilimizdeki şirketlerde markalaşma konusunda çok önemli adımlar attı. Son 5 yıla baktığımızda marka, patent, faydalı model ve tasarım konusunda 10 Bin’in üzerinde başvuru yaptığını görmekteyiz.Denizli ilimizin, Buldan Bezi, Denizli Traverteni, Kale biberi, Denizli Leblebisi,  İsabey Çekirdeksiz Üzümü gibi coğrafi işaretleri de karşımıza çıkmaktadır. Bu durum gösteriyor ki, Denizli ilimizde ve Ülkemizde markalaşma konusunda çok önemli bir noktaya ulaşmıştır.”