“VATANDAŞIN CEBİNİ YAKMAYIN!”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli milletvekili Melike Basmacı, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle tasarrufun sağlanamayacağına, vatandaşların ödediği elektrik faturalarının daha çok artacağına işaret etti. Basmacı, Yaz ve kış saati uygulamasının saat dilimlerinin de yeniden değerlendirilip yeni bir karar alınmasını istedi.
Hükümet, yaz saati uygulamasının kaldırılması kararının enerji tasarrufu sağlayacağını iddia ederken, Basmacı ise, bu uygulamayla elektrik tüketiminin artacağını belirtti. 

CHP Milletvekili Basmacı, bahar aylarında başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon ile 1 milyar kilowat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı, orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor” diye konuştu.

Geniş yüzölçümü olan ülkelerde yaz-kış saati uygulamasının enerji tasarrufu açısından önemli olduğunu ifade eden Melike Basmacı; “ Bu nedenle yazın günler uzun olduğundan ileri saat uygulaması devam ettirilmesi gerekli. Ayrıca enerji tasarrufu açısından bir değerlendirme yapılacaksa Türkiye için en uygun dilimi, buçuklu saat dilimleri olan GMT+2.30 ve GMT+3.30.dur.” dedi.

VATANDAŞIN CEBİ YANACAK
Batı illerinde yeni uygulamanın faturaları kabartacağını da belirten CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı; “Yaz ve kış saati için belirlenecek noktanın tespitinde yüzölçümü dağılımıyla birlikte bölgesel olarak enerji tüketim miktarları da dikkate alınmalı. Hatta sektörel gelişmeler de değerlendirilmeli. Örneğin sanayinin gelişmiş olduğu Batı ile tarım ve tarımsal sulamanın önemli olduğu Doğu arasında elektrik tüketim zamanları açısından da farklılıklar bulunuyor.



Elektrik Mühendisi Odalarının çalışmalarına göre, yaz saatinin kalıcılaştırılması, kış aylarında mesainin başladığı sabah saatlerinde elektrik kullanım ihtiyacını artıracak. Ayrıca güneşin geç doğacağı Batı illeri aynı zamanda elektrik tüketiminin yoğun olduğu iller olması, hanelerin elektrik faturasının artmasına neden olacak. Vardiyalı çalışan sanayi sektörü bir yana bırakılırsa yapılan uygulama ancak akşam saatlerinde aydınlatma ihtiyacı ortaya çıkan küçük işyerleri ve ticarethaneler için görece sınırlı bir olumlu etki sağlayacak.
Basmacı  açıklamasında, “Hem ülkemizin boşa enerji tüketiminin önüne geçmek, cari açık üzerinde olumsuz etkiye sahip olan enerji yükünü artırmamak, hem de yurttaşların cebini yakan elektrik faturalarının kabarmasını önlemek için yapılan yanlıştan geri dönülmeli, yaz-kış saati uygulaması devam ettirilmeli, saat dilimleri de en uygun noktayı belirleyerek yeniden düzenlenmelidir” çağrısı yaptı.