AK Parti Genel Merkezi’nin 81 ilde düzenlediği ‘Marka Şehirler İçin Kent Ekonomileri Forumu’, Denizli teşkilatının ev sahipliğinde Dedeman Otel’de yapıldı. Forumun açılışında konuşan AK Parti İl Başkanı Avni Örki, kentin 2023 hedeflerine ulaşması için üstlenilecek yolun belirlenmesinde ortak akla inandıklarını ve önem verdiklerini söyledi. Bu tür toplantılarla kent dinamiklerini ve ekonomik değerlerini ortaya çıkarmayı amaçladıklarını dile getiren Örki “Forumla problemleri, geleceğe ait kalkınmaya yönelik düşünceleri, fikirleri ortaya koymayı amaçlıyoruz. Şehirde düşünce üreten insanların bir araya gelerek şehir adına söylenecek her ne varsa burada söylenmesini sağlıyoruz. Biz ortak akla inanıyoruz, ortak aklın, şehirlerin ve ülkelerin kalkınması için önemli olduğuna inanıyoruz. Ümit ediyorum ki bu forum kentimize ivme kazandıracaktır. Bu forumlarda yapılacak tartışmalardan ortaya çıkacak görüşler ve önerilerin doğrudan hızlı bir biçimde karar alma mekanizmalarına iletilmesi hedeflenmektedir.” Dedi.

Ekonomik vizyona katkı

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin birçok değişime ve dönüşüme de gebe olduğunun altını çizen İl Başkanı Örki, “Bugün burada devletin ekonomik vizyon ve misyonunun belirlenmesinde Denizli olarak esaslı katkılar koymayı amaçlıyoruz. Küreselleşen dünyada birbiri ile yarışan ülkelerden ziyade birbiri ile yarışan şehirlerin olması karşısında Denizli’nin bu yarışta geri kalmaması adına yapılması gerekenleri konuşacağız. Toplantının verimli olması için ildeki tüm sektörlerin burada temsil edilmesinin gerekli olduğu bilinciyle geniş kitlelerin katılımı, bazı kapsayıcı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sağlanmaya çalışılmıştır.” şeklinde konuştu. Foruma, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar, Belediye Başkanı Osman Zolan, sivil toplum kuruluş temsilcileri, il, ilçe ve belde belediye başkanları, oda başkanları, iş adamları, akademisyenler ve kurum müdürleri katıldı. Forumun moderatörlüğünü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Ramazan Gözen yaptı.

Kentler ülkeyi sürüklüyor

 “Kent Ekonomileri Forumlarının” bütün kenti kapsayacak şekilde yürütülmesinin planlandığını ifade eden Prof. Dr Gözen, “Forumumuz tüm kent katmanlarının, tüm paydaşların katkı vermesine açıktır. Biz de bu fikirleri geliştirelim. Bu forumlar özelde kentlerin gelişmesi, ama genelde Türkiye’mizin dünya skalasında daha ileriye gitmesi için tasarlanmış bir projedir. Bu proje, bir seferlik tek toplantılı bir proje değil, uzun dönemli bir kalkınma ve gelişme stratejisinin başlangıcıdır. Bugün başlayan süreç, ilerleyen dönemlerde değişik vesilelerle toplanarak devam edecektir” dedi. Artık kentlerin ülkeyi sürüklediğini, yönlendirdiğini dile getiren Gözen, “Aslında bu yönüyle kentlerimiz, dünyaya sunduğumuz vitrinlerimizdir, medeniyetimizin aynası ve yansımasıdır. Tabii Türkiye çok önemli bir dinamizm içinde, önemli gelişim kaydediyor. Son 10 yılda Türkiye’nin gayri safi mili hasılası, dünya sıralamasında 16. Kişi başına düşen gelir  yaklaşık 12 bin dolarla orta gelirli ülkeler kategorisindedir. Demek ki bizim daha yol kat etmemiz gerekiyor. Ekonomistlerin çok iyi bildiği bir kavram var, orta gelir tuzağı teorisi var. Diyorlar ki bir ülke eğer 12 bin dolar seviyesinde kalırsa bu iyiye gidiş değildir. Bu bir tuzaktır, buna düşmemek, bundan çıkmak lazım. Şu anda Türkiye'nin temel hedefi, bundan çıkıp kişi başına düşen 20 binler, 30 binler milli gelir seviyesine gelmek.” Dedi. Toplantıda daha sonra katılımcılar gruplara bölünerek kent ekonomisi konusunda görüş alışverişinde bulundular. Toplantı sonunda hazırlanacak rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.