Basmacı, ‘’Bu bütçe, devletin kamu ve özel sektöre olan borcunu kapatmak için ya da işsizliği bitirmek için ya da büyüme hedeflerini büyütmek için hazırlanmamış. O nedenle tamamına ve tek tek bütün bakanlıkların bütçelerine hayır diyeceğiz” dedi.

TBMM genel kurulunda 2017 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu 15. maddesi üzerine söz alan CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, alkışlarla kesilen konuşmasında şu ifadeler ile başladı. “2017 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısının 15. maddesi olan yürütme maddesinde söz almış bulunmaktayım. Hükümet 2016 yılı yürütme görevini hükümet çok iyi yaptığı için 2017 bütçesine de hayır diyeceğiz. 2017 bütçesi ekonomideki sorunları çözmek için ya da kötü gidişatı durmak için hazırlanmamış. Bu bütçe, devletin kamu ve özel sektöre olan borcunu kapatmak için ya da işsizliği bitirmek için ya da büyüme hedeflerini büyütmek için hazırlanmamış. O nedenle tamamına ve tek tek bütün bakanlıkların bütçelerine hayır diyeceğiz” dedi.

BAKANLIKLARA GÖNDERME YAPTI
Tarım Bakanını eleştiren Basmacı, Denizli’den örnekler vererek, “Çal’ın, Buldan’ın üzümü satılmazken üzün ithal ettiğin için, Çivril’in Acıpayam’ın Honaz’ın elması, kavunu, kirazı satılmazken meyve ithal ettiğin için hayır diyoruz. Tavas, Beyağaç, Güney’in tütünü satılmazken tütün ithal ettiğin için, ülkemde 1,5 milyon ton pamuk işlenirken üretemeyip 38 ülkeden pamuk ithal ettiğin için, yem fiyatı ve sütü düşürüp hayvancılığı zehir edip eti de angus ettiğin için Tarım Bakanlığı bütçesini onaylamayacağız.
 
Milli Eğitim Bakanı saraylar yaptıracak para bulupta yurt yaptıracak paralar bulamadığınız için, çocukları yarış atı gibi YGS, KPS, TEOG’da koşturduğun için emekli ve çalışan öğretmenlerimize hak ettikleri saygı ve ücreti vermediğiniz için yeni mezun öğretmenlerin atamalarını yapmadığınız için milli eğitim bakanlığı bütçesini de onaylamayacağız.
 
Adalet Bakanı liyakat ile değil mülakat ile adam atayarak ülkenin hukuk sistemini çökerttiğiniz için gece yarıları tecavüzcülere yasalar çıkartmaya çalıştığınız için sizin taraflı gözle mağdurlar oluşturduğunuz için, adalet mülkün temelidir felsefesini mülkü adalete güvenmez hale getirdiğiniz için bütçenizi de onaylamayacağız.
 
Ekonomi Bakanı, saç kesmek ve dikiş dikmek dışında her şeyi yaparak ve satarak esnafın elinden işini alan market ve AVM’leri destekleyip sayılarını artırdığınız için, antidamping yasalarına karşı dik duramadığınız için onaylamayacağız. Ayrıca hesap yöntemleri değiştirerek bir gecede enflasyonu düşürüp kişi başına düşen geliri artırdığınız için pazarda patatesi dolarla mı alıyorsun diyerek aklımız ile oynadığınız için sizin bütçenizi onaylamıyoruz”
dedi.

Basmacı, hikayenin ardından konuşmasını, “Bu bütçe, tabupçuya mezar taşçıva, ve padişaha yarar. Bu bütçede işçi, çiftçi, memur, esnaf yok. Bu bütçede teşvik yok vergi çok” diyerek eleştirisini sürdürdü.

HİKAYE ANLATTI
Basmacı konuşmasına hikaye anlatarak devam etti. İhtişamlı padişahın biri uyguladığı ekonomik ve diğer politikaları denetlemek için zaman zaman halkın arasına girermiş. Günlerden bir gün yine padişah kahvehaneye gitmiş. Herkesin yüzü asıkken keyifle gülen birisi dikkatini çekmiş. Çok iyi kazanıyor olmalısın diye sormuş. Adam da padişahım sağ olsun 2000 lira kazanıyorum demiş. Büyük padişahınız halkın vergilerini biraz daha artırsa halkın çalışma şartlarını ağırlaştırsa ne kadar kazanırsın diye sormuş. Adam da 5000 bin lira kazanırım demiş. Padişah şaşırmış. Biraz daha biraz daha deyince adam 10000 bin lira kazanırım demiş. Padişah adamın dalga geçtiğini düşünerek hiddetlenir. Bre adam sen ne işi yapıyorsun demiş. Adam da tabutçuyum yanıtını vermiş.’’diyerek sözlerine son verdi.