CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kendi coğrafyasında gücünü herkese gösteren, şamaroğlanı olmayan bir Türkiye istiyoruz. Sevgiyi ve hoşgörüyü bu coğrafyada etkin kılacağız.” dedi. Aydın Belediyesi’nin yaklaşık 25 milyon liraya mal olan yeni hizmet binasının açılış törenine katılan Kılıçdaroğlu, Kürecik’te kurulan füze kalkanının korunmasıyla ilgili olarak Türkiye’ye silah satılmak istenmesine tepki gösterdi.

Açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Halk oyunu gösterisinin ardından konuşan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Görmüş olduğunuz bu binanın inşaatı 1998 yılında başlamıştır. Maalesef 14 yıldır âtıl şekilde duruyordu. Ucubeyse işte ucubeydi bu. Dokuz ay gibi kısa bir sürede kentin hizmetine sunmaktan onur duyuyorum. Bu binayı yaparken emeği geçen tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Biz 2009 yılında söz verdik, binayı bitireceğiz dedik. Sözümüzü yerine getirmekten ayrı bir mutluluk duyuyorum. Yine sözünü verdiğimiz yeni terminal binamızı da 1 Haziran’da hizmete sokacağız. Aydın’a yakışacak meydan ve otoparkları da inşa ediyoruz.” dedi.

Çerçioğlu’nun ardından kürsüye çıkan Genel Başkan Kılıçdaroğlu ise, “Daha dün dört şehit haberi geldi. Son bir ayda bu sayı 23. Bu güzel ülkede, havası, denizi, insanı mükemmel olan bir ülkede neden şehitler gelir? 30-35 yıldır bu sorun neden çözülmez? Bu sorunun çözülmemesinin tek nedeni siyasetçiler. Neden biraraya gelmeyiz, konuşmayız, düşünmeyiz? En insani duygularla söylüyorum. Gittiğim her şehit evinde, 'Niye biraraya gelmiyorsunuz?' diyorlar. Daha iki gün önce Ankara’da polis memuru arkadaşın cenaze törenindeydik. Bütün siyasetçilere söylüyorum, biraraya gelin, konuşalım. Bu derdi nasıl çözeceğiz, tartışalım. Nerede çözeceğiz bu sorunu? Tabii ki TBMM’de. Bu sorunu Meclis çözmeyecekse kim çözecek? Dışarıdan mı gelip çözecekler? Dışarıdan dost aramaya gerek yok. Biz ülkemizin sorunlarını çözeceğiz. Millet bize, şehit sayısı artsın diye mi oy verdi? Millî irade, TBMM’de. Ucunda ölüm yok. Biraraya geleceğiz, bu sorunu çözeceğiz. Mustafa Kemal’in partisi olarak biraraya gelelim, bu sorunu çözelim dedik. Önyargımız, düşmanlığımız yok. Biraraya gelelim ve konuşalım. Niye konuşmuyoruz? Kin duymayalım birbirimize. Kinle yol alınmaz. Bu topraklar Hacı Bektaşi Veli’yi, binlerce bilge insanı yetiştirdi. Bu topraklar zengindir. Bu topraklarda kin değil, sevgiyi yeşertmeliyiz. Neden sabah komşumuza merhaba demeyeceğiz? Konuşmalıyız, biraraya gelmeliyiz. Konuşmaktan, dostluktan zarar çıkmaz. Sevgiyi, dostluğu bu coğrafyada etkin kılarsak yapamayacağız bir şey yok.” şeklinde konuştu.

Suriye’nin düşürdüğü askerî uçak konusunda da görüşlerini açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü vardır, 'Savaş, zorunlu olmadıkça bir cinayettir.' demiştir. 'Dünyada barış, yurtta barış.' demiştir. Barışı her yerde, her coğrafyada arayacağız. Savaş, hiçbir topluma bir şey getirmemiştir. Tüm komşularımızla dost, barışık olmalıyız. Bunun için dilimizi düzeltmek zorundayız. Kin, nefret söylemiyle dost olunmaz. Geldiğimiz nokta, dış politikada sıfır politika. Her komşumuzla düşman olduk. Niye böyle olduk? Irak, Suriye, İran ve Rusya ile düşman olduk. Kürecik'te füze kalkanı kuruldu. Şimdi orayı koruyalım diye 4 milyar dolar silah alın diyorlar. Birileri bunu kur diyor, sonra sana silah satacağım diyor. Niye bunu yapıyoruz? Ben bu parayla fabrikaya kurayım, iş alanları açayım. Onun için yapacağımız çok şey var. Bu ülkeyi bir barış denizine, havzasına kavuşturmak zorundayız. Kendi ülkemizde barış ve huzur içinde yaşamak zorundayız. Çiftçimizin, zeytin üreticisinin derdini unuttuk gitti. Kendi dertlerimizi bıraktık, başkalarının dertleriyle uğraşıyoruz.” dedi..

Kavgasız bir Türkiye istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Huzur içinde yaşanan bir Türkiye istiyoruz. Borçlanan, birilerine tutsak olan değil, özgüveni yüksek Türkiye istiyoruz. Kendi coğrafyasında gücünü herkese gösteren, şamaroğlanı olmayan bir Türkiye istiyoruz. Her şeyimiz var. Çiftçimiz, sanayicimiz, doktorumuz başarılı. Her alanda başarımız var bizim. Bir tek sorunlu alan siyaset. Kavgayı değil, barışı getirecek olan, kimseyi ötekileştirmeyen, bölmeyen bir siyaset anlayışının olmasını istiyoruz bu ülkede, yani CHP bu. Onun için sevgiyi, hoşgörüyü egemen kılacağımız bir Türkiye istiyoruz. Bir ağaç gibi tek ve hür olacağız, bir orman gibi kardeşçe yaşayacağız. Bizim amacımız bu. Kimseyi dost bilmeyeceğiz, düşmanımıza da şahin olacağız ama biz dostluğumuzu esirgemeyeceğiz. Bu topraklar, Yunus Emre’nin toprakları. Onun döneminde bu bilinç tüm Avrupa’yı aydınlattı. Sevgiyi ve hoşgörüyü bu coğrafyada etkin kılacağız.”

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından belediye binasının açılış kurdelesini kesti.