AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel kurulunda anayasa değişiklik teklifinin birinci tur görüşmelerinde 3’ncü, 4’ncü ve 5’nci maddelerin ayrı ayrı görüşüldüğünü ve ardından yapılan gizli oylama sonucu maddelerin kabul edildiğini söyledi. Kabul edilen maddelere ilişkin bilgiler aktaran Milletvekili Şahin Tin; “TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa’da öngörülen değişiklik teklifinin birinci tur görüşmeleri yapılıyor. Buna göre 3’ncü, 4’ncü ve 5’nci maddenin görüşmeleri arbedeye varan sert tartışmaların gölgesinde tamamlandı. Görüşmelerin ardından yapılan gizli oylama sonucu 3’ncü madde 341 oyla 4’ncü madde 343 oyla 5’nci madde ise 343 oyla kabul edildi” dedi. 

SEÇİLME YAŞI 18’E DÜŞÜYOR

Genel kurulda yapılan görüşmelerin ardından gizli oylama sonucu kabul edilen 3’nci maddenin içeriğine ilişkin bilgi aktaran Milletvekili Şahin Tin; “Gizli oylama sonucu 341 oyla kabul edilen Anayasa değişiklik teklifinin 3’nci maddesiyle, Anayasa’nın 76’ncı maddesi değiştirilerek milletvekili seçilme yaşı için 25 yaşı doldurmuş olma sınırı 18 yaşa düşürülüyor. Bu değişikliğin erkekler bakımından da uygulanabilmesi amacıyla, yine aynı madde ile “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar” ifadesi “askerlikle ilişiği olanlar” şeklinde değiştiriliyor. AK Parti olarak gençlerin siyasete aktif katılımı konusunda gerekli olan tüm adımları atıyoruz. Bilindiği gibi daha önce de Anayasa’nın 76. maddesinde 30 olan seçilme yaşını 2006 yılında yapılan Anayasa’daki değişiklikle 25’e indirmiştik. Bu düzenlemede gösteriyor ki, artık gençlerimiz siyaset sahnesinde daha aktif yer alacak ve söz sahibi olacaklar” dedi.

SEÇİMLER 5 YILDA BİR VE AYNI GÜN OLACAK

Teklifin 4’nci maddesi ile yasama ve yürütme seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılacağını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Gizli oylama sonucu 343 oyla kabul edilen Anayasa değişiklik teklifinin 4’ncü maddesine göre, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçim Dönemi” ifadesini taşıyan Anayasa’nın 77’nci maddesi değiştiriliyor. Buna göre ilgili madde ile “Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi” olmaktadır. Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimi aynı gün yapılacak ve seçim aralığı ise 4 yıldan 5 yıla çıkarılacaktır. Süresi biten Milletvekilleri talep etmeleri halinde yeniden aday olabilecekler. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde Anayasanın 101’inci maddesindeki usule göre ikinci oylama yapılacaktır” dedi. 

MECLİSİN GÖREV VE YETKİLERİ TESCİLLENDİ

Anayasa teklifinin 5’nci maddesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve yetkilerinin düzenlendiğini aktaran Milletvekili Şahin Tin; “Gizli oylama sonucu 343 oyla kabul edilen Anayasa değişiklik teklifinin 5’nci maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmanın yanında,  bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmekle mükellef olacak. Para basılması ile savaş ilânına karar vermek yine Meclisin yetki ve görevleri arasında yer alacak. Milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmekte meclisin görev ve yetkileri arasında olduğu 5’nci maddeyle güvence altına alınmaktadır. Milli iradenin karar alma organındaki varlığı ve egemenliği açıkça bu düzenlemeyle tescillenmiş oluyor” dedi.