Ekonomi Bakanlığı İzmir İş Alemi ile İftar Buluşması Kaya Termal Otel’de iş dünyasının katılımıyla gerçekleştirildi. İftar yemeğine, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Bölgesi Sanayi odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebi Akdurak, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Genç İş Adamları Derneği Başkanı Seda Kaya ve iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.
İş dünyasına seslenen Bakan Zeybekci, her türlü kötü beklentiler yaratılmaya çalışılmasına rağmen, Türkiye’nin ekonomik anlamda bütün saldırıları, bütün dalgaları başarıyla atlattığını ifade etti.
“CHP’YE OY VEREN NİCE HAFIZLAR BİLİYORUM”
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun sözlerine tepki gösteren Zeybekci,”Bugün üzücü bir laf duyduk. Bir partinin bir yetkilisinin meclis başkanlığı seçimine, demokrasinin tecellisine yakışmayan bir yaklaşımı oldu. Biz CHP’nin adayına oy verseydik, Müslüman olmayan dinsiz bir partiye oy verdiler derlerdi dedi. Hakikaten bu millete, bu ülkeye yakışmayan, benim bütün partilerimi rahatsız eden bir yaklaşım oldu. Ben Denizli’de CHP’ye oy veren nice hafızlar biliyorum. 5 vakit namazını geçirmeyen nice arkadaşlarım, dostum var , onları biliyorum. Ben onlar adına da çok üzüldüm. Böyle bir açıklamanın yapılmasını çok büyük talihsizlik olarak görüyorum” dedi.
“HİÇBİR RENKLİ ÇİZGİMİZ YOK”
7 Haziran seçimlerine değinen Zeybekci,. “Millet iradesi üzerinde hiçbir güç tanımıyoruz, tanımayacağız. 7 Haziran seçimlerinde millet Ak Parti’ye, “Seni başarılı buluyorum, politikalarını uygulamaya devam edeceksin ama uzlaşacaksın, biriyle koalisyon kuracaksın’ dedi. Biz de dedik ki başımızın üstünde yeri var milletimizin talimatının. 7 Haziran akşamı Sayın Başbakanımız balkon konuşmasında verdiği tüm mesajlar aynıdır. O gün ne dediyse aynını söylemeye devam ediyoruz. Bütün partilere saygımız milletten dolayı vardır. Hiçbir renkli çizgimiz yok dedik. Bunu hiçkimse söyleyebildi mi şimdiye kadar. Hiçbir renkli çizgimiz yok. Tek çizgimiz var millet, tek çizgimiz var bayrak, tek çizgimiz var vatan, tek çizgimiz var devlet. Aynı çizgiye sahip olan herkesle her şeyi konuşuruz. Gerisi teferruattır. Hukuki süreç tamamlanıyor, yarın akşamdan itibaren Cumhurbaşkanımız hükümet kurma görevini verebilir” dedi.
İŞ DÜNYASINA ANLAMLI MESAJLAR
İş dünyalarının siyasi partilere ziyaretleri olduğunu hatırlatan Zeybekci, iş dünyasının siyasi partileri ‘korkmayın, koalisyon yapın’ diye cesaretlendirmeleri lazım ve takdirle karşılıyorum. Ama şunu demesinler, ‘çabuk olun acele edin, dünyadaki gelişmeler şöyle böyle. Dünyadaki  gelişmeler hiç merak etmeyin nasıl olduğunu çok iyi biliyoruz. Türkiye tüm bu gelişmelere karşı nasıl davranacağına da çok iyi biliyor. Bugün dünya darmadağın olurken Türkiye’de finans, bütçe sistemi, hiçbir şey diğer ülkeler kadar etkilenmiyor. Herkesin Türkiye’nin milli iradeye saygısını her aşamada göstermesi lazım” dedi.
DEVLET BAHÇELİ’YE YÜKLENDİ: “SENİN HADDİNE DEĞİL”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na haksız eleştirilerde bulunulduğunu belirten Zeybekci, Cumhurbaşkanı’na ayar vermeye çalışıldığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Çankaya fanusuna dönsün’ sözlerini de sert bir şekilde eleştiren Zeybekci şöyle konuştu: “Yüzde 41’e saygısızlık yapıyorlar. Geçen sene yüzde 52 oyla ‘sen benim Cumhurbaşkanımsın’ dediği bu milletin cumhurbaşkanına ayar vermeye çalışıyor. Çankaya Köşkü’nde fanusuna dönecekmiş. O sözü söylemek senin haddine değildir. Yüzde 41 oy veren bu milletin iradesine o şartları koşmak senin haddine değildir. Önce bunda mutabakat olalım, önce mili iradeye saygıda mutabakat olalım. AK Parti olarak CHP’nin yüzde 25’ine olan saygımda asla kusur etmedim ve etmeyeceğim, aynı şekilde MHP’nin de. Ama kimse de AK Parti’nin yüzde 41’ine saygısızlıkta bulunmamalı. Milletin yüzde 52 oyuyla cumhurbaşkanı seçtiği, herkesin saygı göstermesi gereken kuruma hiç kimse saygısızlık göstermeyi bırakın yeltenmesin bile.”
“EN ŞATAFATLI GENEL MERKEZİ KİM YAPTI?”
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı dünya siyasetinde temsil anlamında yerinde olduğuna inandıkları bir saray olduğunu vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti: “Eleştirebilirsin tabi ki gerekli olmadığını, fazla olduğunu düşünebilirsin bunu da ben saygı kurallarında kaldığın sürece ben de sana bu konuda saygı gösteririm. Ama bana şunu açıkla ne olur. Türkiye’de siyasi partilerin genel merkezleri yapılırken en muhteşem, en şatafatlı genel merkezi kim yaptı? Ne için yaptı? Kötü yaptın demiyorum, yanlış yaptın demiyorum. Demek ki temsil anlamında böyle yapılarla ilgili senin de doğru olduğu yönünde senin de yaklaşımın var. Bunlar ilkelliktir, bunları konuşuyor olmak Türkiye’nin menfaatine değildir, hiçbir şey kazandırmaz.”
“KOALİSYON İÇİN KAPILARIMIZ SONUNA KADAR AÇIK”
Türkiye’nin siyasi tıkanmışlık yaşamasını milletin hak etmediğini söyleyen Zeybekci, şöyle devam etti: “İnşallah AK parti olarak koalisyon kurulması için kapılarımız sonuna kadar açık olacaktır. Milletin iradesi ile oluşmuş olan bütün partiler tek devlet, tek millet, tek vatan ve tek bayrak standartlarında buluştuğumuz sürece sonuna kadar her türlü müzakereye açık olacağız milletin iradesi öyle diyor, AK partiye öyle talimat veriyor.”

“DÖRÜNCÜ SEÇİM OLURSA MERAK ETMEYİN…”
Üç seçim yapıldığını ev ekonomide problem yaşanmadığını kaydeden Zeybekci, “Türkiye’de ekonomi dinamikleri ile ilgili hiçbir sorun olmadı. Dördündü seçim olmak zorunda kalırsa ki istemiyoruz ama merak etmeyin hiçbir şey olmaz. Bu ülke 1980 yılındaki gibi 4,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir ülke değildir, Türkiye’nin şu anda dış ticaret hacmi 500 milyar dolardır. Türkiye’nin bankaları Avrupa Birliği’ndeki tüm bankaların tamamının ortalaması olan sermaye yeterliliği oranlarının iki katı sermaye oranlarına sahiptir. Türkiye’nin kamu borçlar AB’den daha iyidir. Merak etmeyin. Tabi ki bunu demekle seçim olsun demek istemiyoruz, 7 Haziran’da çıkan irade tecelli etsin istiyoruz. Henüz  7 Haziran seçimleri bitmedi. Hükümet kurulup güven oyu alındığında bitmiş olacak ve bir an önce bitsin istiyoruz. Türkiye hükümetsiz kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

ALİAĞA’YA SERBEST BÖLGE MÜJDESİ
İzmir’e önem verdiklerinin altını çizen Zeybekci, İzmirlilere de yeni yatırım müjdeleri verdi. İzmir’i serbest bölgeler şehri yapmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Zeybekci, üçüncü bir serbest bölge yapacaklarını açıkladı. Zeybekci, “Bugün türkiye’nin en başarılı serbest bölgesi olan EBAŞ’ın genişlemesi için hukuki tüm adımlarımızı attık ve süreç başladı şimdi genişliyor. Ardında İzmir’e ikinci bir serbest bölge kazandırmak için de çalışmalar başlattık. Şu anda sanırım bir iki hafta içinde kararnamesinin çıktığını göreceksiniz. ESBAŞ, Menemen’den  sonra şimdi de Aliağa Serbest Bölgesi ile de İzmir inşallah üçüncü serbest bölgesine kavuşmuş olacak.

SAĞLIK TURİZM SEFERLERİNİ BAKANLIK KARŞILAYACAK
Sağlık turizminin geliştirilmesi anlamında İzmir’e özen gösterdiklerini belirten Bakan Zeybekci, “İlk defa Ekonomi Bakanlığı olarak sağlık turizminde Türkiye’ye gelen hastaların ulaşım giderlerinin yüzde 50’isini karşılıyoruz. O sebepten dolayı ki 2 yılda Türkiye’ye tedavi amaçlı gelen hasta sayısının bu sene içinde 500 binin üzerinde 1 milyona gittiğini görüyoruz. İzmir’e charter seferlerinin gelmesi halinde bir uçak dolusu hasta geldiğinde o seferin giderlerinin tamamını karşılayacağız. İzmir’de sağlık alanlarına gelen charter seferleri sağlık tedavi amacıyla gelmesi kaydıyla onların giderlerinin tamamının giderleri karşılanmasını yakında Sayın Cumhurbaşkanımızın  talimatıyla uygulamaya koymuş olacağız” dedi.