Zeybekci, genel seçim sonuçları dolayısıyla Denizli'nin ilçelere başlattığı teşekkür ziyaretlerine devam ediyor.Buldan'a giden Zeybekci, burada vatandaşlara hitap ederek, 1 Kasım'da kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Programın ardından ise gazetecilerin, başkanlık sistemine geçişle ilgili sorularını cevaplandırdı.

'UYUMLU BİR HÜKÜMET VE CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN DEVAM ETMİŞ OLMASI PROBLEM YAŞANMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi bir kişiliğe sahip olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, "Siyasi bir cumhurbaşkanıdır, siyasetle seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Bunun mevcut sistemimizle çelişkilerinin olması veya şu anda sadece cumhurbaşkanının sistemini halkın oyları ile seçerek diğer sistemin aynı şekilde devam etmesi problemler mutlaka yaratacaktır. Şu anda çok uyumlu bir hükümet ve cumhurbaşkanlığı sisteminin devam etmiş olması, problem yaşanmayacağı anlamına gelmez. İleride farklı bir şey olması halinde, problem yaşanması anlamında bunu söylüyorum, onun için Türkiye'nin cesur bir şekilde bundan sonra yeni sistemi tartışması lazım." dedi.

Türkiye'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve bununla ilgili Anayasa değişikliğinden sonra siyaset kurumunun, başkanlığı sağlıklı bir şekilde tartışması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Adı cumhurbaşkanlığı sistemi olur, adı başkanlık sistemi olur, adı parlamenter yapının biraz daha güçlendirilerek çok daha farklı konuma geçmesi olur, iki turlu, dar bölgeli seçim sistemleri olur. Türkiye bunları tartışmalı. Şu anda Türkiye'de en önemli problemlerden bir tanesi ümitsiz, iktidar ümidi olmayan, iktidara gelme ümidini bir türlü yakalayamayan muhalefet problemidir. Bu sistem, zorlanma da dahil olmak üzere biraz daha zorlansa da güçlü iktidar üretebiliyor ama bu sistem, güçlü muhalefet üretemiyor. Türkiye bunu cesur bir şekilde tartışmalı. Eğer bunun adı başkanlık sistemi veya cumhurbaşkanlığı sistemi, bunun adı ne olursa olsunTürkiye kendine uygun, geleneklere uygun, demokrasi tarihimize uygun, Türk halkının reflekslerine uygun bir sistemi mutlaka güçlü bir şekilde tartışmalı. Bunun için zamanı gelmiştir." diye konuştu.

Genel seçimden sonra yeniden ülkenin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Nihat Zeybekci "Devletimizi, milletimizi, ülkemizi tekrar gözden geçirmemiz lazım. Tüm yapıları, kurumsal yapılarımızı bir daha gözden geçirmemiz lazım. Ekonomik kurumlarımızı yeniden gözden geçirmemiz lazım. Artık dünya çok hızla değişiyor ki yaklaşık üç dört yılda bir dünyada gerek kurumlar, gerekse hukuk, gerekse de kurallar kapsayıcı şekilde yeniden elden geçerek düzenleniyor. Bizim de bunu yapmamız lazım. İnşallah bu da önümüzdeki bu dönemde bir şans olarak görüyorum. Millet bu mesajı verdi. Millet, çözümle ilgili ittifakın yapılabildiğini kendisi gösterdi. Siyaseten de bunu bekliyor diye düşünüyorum." dedi.

Gazetecilerin, "Çözüm süreci tekrar devam edecek mi?" sorusunu da cevaplandıran Zeybekci, şunları kaydetti: "Bu hiç bitmedi. Şöyle söyleyeyim, bu topraklarda, ülkede yaşayan bütün kardeşlerimizin, yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliği altında toplanmış olan bütün vatandaşlarımızın, etnik kimliği ne olursa olsun, inançları ne olursa olsun, 'benim' diyebileceği bir devlet, ülke, bayrak ve vatan ortak paydasında, birlik ve beraberlik içinde uzun ve sonsuz bir yolculuğa çıkmak için biz çözüm süreci demeyelim ona da birlik beraberlik ve kardeşlik süreci diyelim. Bu süreç her daim vardı, olmalı da zaten. Bin yıldan beri vardı, önümüzdeki bin yıl boyunca da olmalı zaten. Bu, devamlı olarak güçlendirilmesi gereken bir yapı. Şu anda da bence aynı şekilde, aynı dava için aynı mantıkla tekrar gündeme gelmesi, canlandırılması ve güçlendirilmesi gerekiyor."