CHP İl Başkanı Himmet Yavaş, 1 Nisandan geçerli olmak üzere doğal gaza yüzde 18.7, elektriğe de yüzde 9.3 zam yapılmasının, ekonomiyi iyi yönetemeyen hükümetin faturayı vatandaşa çıkarması olduğunu iddia etti. Yapılan zamlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklama ile hükümeti eleştiren CHP İl Başkanı Yavaş, “Hükümetin zamlarla ilgili açıklamaları adeta 1 Nisan şakası gibi. Zamları, iktidarın iradesi dışında oluşan dünyadaki siyasi belirsizliğe bağlı döviz ve petrol fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle yapmışlar. O yüzden hak etmediğimiz halde dünyanın yükünü çekiyormuşuz. Bakalım öyle mi?
AK Parti bundan önce Ekim 2011 de doğalgaza yüzde 15 zam yapmıştır.
Türkiye’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi Rusya’dır. Geçen yılın Ekim ayından bu yılın Şubat ayına kadar Rusya’nın Almanya’ya sattığı doğal gazın TL cinsinden fiyatı artmamış, tam tersine TL’nin değer kazanmasına bağlı olarak düşmüştür. Yani son doğalgaz zammının dünya fiyatlarıyla bir ilgisi yoktur. AK Parti doğalgaza yüzde 18,7 gibi insafsız bir zammı Dünya fiyatı düşerken, yapmıştır. Yetmemiş bunu elektrik fiyatlarına da yansıtmıştır.  Başbakan ve AK Parti şunu itiraf etmelidir. “Bu zamlar AK Parti’nin ekonomiyi kötü yönetmesinin vatandaşa çıkan faturasıdır. AK Parti, sakın bağımsız Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu bu zammı istedi demesin” Dedi.

Cari açıktan bahsedilmiyor

2011’de Çin’den sonra en fazla büyüdüğümüzü söyleyen AK Partililerin, bu büyümeyi dünyanın en yüksek 2. cari açığı ile gerçekleştirildiğini söylemediğini anlatan İl Başkanı Yavaş, “Sizin yaptığınız ekonomiyi büyümek değil, ekonomiyi şişirmek. El parası ile ekonomiyi şişirmenin sonu yoktur.
Türkiye dünyanın yükünü, değil sıcak parayla ekonomiyi şişirerek seçim kazanmaya çalışan AK Parti’nin hatalı politikalarının yükünü çekmektedir.
Diğer taraftan AK Parti’ye bakarsanız dünyanın en pahalı benzinini tüketmemizin nedeni de Arap Baharı ve İsrail-İran gerginliğidir. Sene başından bu yana benzine mazota yapılan zamlarda da hiç suçları yoktur. Oysa petrolün fiyatı artıyorsa tüm dünya için artmaktadır. Türkiye’de Mart ayı itibariyle benzinin litresi 2 avro iken, iç savaşın eşiğindeki komşumuz Suriye’de 0,85 avro, Gürcistan’da 1 avro, Ermenistan’da 0,96 avro, Bulgaristan’da 1,31 avro, ve ekonomisi fiilen iflas eden Yunanistan’da 1,74 avro’dur. Arap baharı bir tek bizimi etkilemektedir. Dünyanın en pahalı benzinini vatandaşımızın kullanmasının sebebi benzin pompalarının birer vergi dairesine dönüştüren hükümetin beceriksizliğidir. Türkiye, 28 Avrupa ekonomisi içinde benzinde litre başına en fazla vergi alan birinci, motorinde ise üçüncü ekonomidir. Vatandaşın benzinde litre başına ödediği her 1 liranın 60 kuruşu devlete vergi olarak giderken, motorinde her 1 liranın 51 kuruşu devlete gitmektedir.” Diye konuştu.

Zamlar geri alınsın

CHP olarak yapılan zamları protesto ettiklerini ve geri çekilmesini istediklerini ifade eden İl Başkanı Yavaş, “Diğer taraftan ABD Büyükelçisinin tek bir sözüyle İran’dan alınan ucuz petrolden vazgeçen AK Parti, kendi yetersizliklerini millette fatura etmektedir. Bir de sıkılmadan “Vatandaşların alım gücü arttı. Vatandaşın geliri arttığı için fiyatlar artsa da pek önem arz etmiyor, gelirimiz arttığı için bu zamlar vatandaşa çok dokunmayacak” diyebiliyorlar. AK Parti’nin yanlış politikaları sonucunda halkımızın sırtına yüklenen haksız ve insafsız akaryakıt, doğalgaz ve elektrik zamlarını protesto ediyor ve derhal geri alınmasını istiyoruz.” Diye konuştu.