Yaşanacak Bir Türkiye için projelerini anlattı, çözüm yollarını söyledi. Arslan 13 yıldır iktidarda olan bu parti hem işvereni ve hem de işçiyi zor durumda bıraktı. Ne işveren rahat iş yapabiliyor, ne de işçi rahat çalışabiliyor. Ülkemizde her şey problem olmaya başladı huzurda kalmadı dedi.
Arslan, iktidar partisi 2002 yılında göreve geldiğinde işsizlik %10,3 iken,2014 yılında bu oran %11’i aşmıştır. Dünya ortalamasına göre, Türkiye bu konuda üst sıralarda yer almaktadır. Iktidar partisi şimdiye kadar işverenin ve işçinin sırtına binmiş, sadece kendi yandaşlarını zengin etmiştir. Vatandaşı düşünen bir iktidar değildir.2002 yılında 9 dolar milyarderi varken, bugün 90 adet dolar milyarderi var. Vatandaşlarımızın yoksulluğu artarken, yandaşların zenginlikleri sürekli artıyor. Ülkemizin zenginliklerini tabana yaymak, vatandaşı zengin etmek durumundayız ve bunun için çalışıyoruz. Projelerimizi de bu çerçevede planladık. Ona göre uygulama yapacağız. CHP iktidarında Ulusal İstihdam Stratejisi” ile işsizlikle etkin mücadele edeceğiz. Kamu istihdamını genişletecek ve yaygınlaştıracağız. Atanamayan öğretmenlerimizi ve üniversite mezunlarının atamalarını yapacağız. İşsizlik Sigortası’nın amacı dışında kullanılmasını önleyeceğiz. Bu doğrultuda fon yönetiminde işçi sendikaları temsilcilerinin ağırlıklı olmasını sağlayacağız. İşsizlik ödeneğine erişim koşullarını kolaylaştıracak, ödeme miktar ve sürelerini artıracağız. Kamuda Taşeronlaşmanın sona erdirilmesi için kamu kurumlarından başlayarak etkili bir eylem planı uygulayacağız. Kamuda taşeron işçiliğine, alt-işveren ve rödovans uygulamasına, özel kesime de örnek olacak biçimde son vereceğiz. Kurum ve kuruluş kanunlarına dayanılarak yaşama geçirilen her türlü geçici ve güvencesiz istihdam biçimlerine, 4/B kapsamında düzenlenen sözleşmeli personel ve 4/C kapsamında düzenlenen geçici personel uygulamalarına son vereceğiz. Bu kapsamdaki kamu personelini memur ve işçi kadrolarına geçireceğiz. Kamu çalışanlarının farklı statülerde istihdamından dolayı özlük haklarında yaşamış oldukları kayıpları telafi edeceğiz. Mesleki eğitimi teşvik edecek ve işçilerin ortalama eğitim düzeyini yükselteceğiz. İş gücü piyasasının arz-talep dengelerini gözeterek etkili bir iş gücü ve eğitim planlaması gerçekleştireceğiz.
Tüm illerimiz için ihtiyaç duyulan mesleklere yönelik düzenli analizler yaparak iş gücü arz ve talep ihtiyaçlarını gösteren istihdam haritaları çıkaracağız. Mesleki eğitim okullarının coğrafi dağılımını bu haritalara göre belirleyeceğiz. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Sanayi Sitelerinde yatılı ve burslu meslek okulları kuracağız, gençlerimizin yetişmesine ve meslek edinmelerini sağlayacağız.
İş-Kur ile özel sektör iş birliği içerisinde vasıfsız işçilerin becerilerini artırmaya dönük uzun vadeli bir eğitim programı uygulayacağız. Program kapsamında, 800 bin işsiz yurttaşımızı, asgari ücret karşılığında ödeme alacakları 9-12 aylık eğitim programlarına kademeli olarak yerleştireceğiz. İşini kaybedenler ile genç ve kadın işsizlere yeni beceriler kazandıracak kısa süreli eğitim programları uygulayacağız. Çalışanların, üretim sürecinde eğitimine ve yeni beceriler edinmelerine yönelik aktif istihdam ve meslek içi eğitim politikaları geliştireceğiz.
“Yeniden Beceri Kazandırma”, “Yaşam Boyu Öğrenme” ve “İşbaşında Eğitim” gibi faaliyetlere yaygınlık ve etkinlik kazandıracağız. Meslek içi eğitimi başta riskli işlerde çalışanlar olmak üzere bütün çalışanlar için zorunlu hale getireceğiz. Yüksek vasıflı ve yüksek ücretli emek istihdam eden, yüksek teknolojiyi yoğun olarak kullanan üretim sektörlerini destekleyeceğiz. İmalat sanayinde faaliyet gösteren şirketleri, sosyal diyalog yoluyla mevcut meslek içi eğitim programlarıyla bütünleştirecek ve kurumsal kapasitelerini artıracağız. İşsizliğin sona ermesi için ülkemizin kaynaklarını ve imkanlarını seferber edeceğiz, işsizliği bitireceğiz dedi