DİYARBAKIR (CİHAN)- Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 12 Haziran’da yapılacak seçimde her sandık için 3 kişi görevlendirecek. BDP Diyarbakır’da sandık başında görevlendireceği 5 bin müşahidi 100'er kişilik gruplar halinde eğitime aldı.

Diyarbakır genelinde 3 bin 502 sandıkta ve 866 bin 112 seçmenin oy kullanması bekleniyor. BDP öncesi seçimlerde olduğu gibi yine sandık başında etkili olmaya çalışacak. Bunun için her sandık için biri sandık başında, biri okul çevresinde biri de yedek olmak üzere 3 müşahit görevlendirecek.
    
Seçimleri takip etmek ve teknik hazırlıklar için Seçim Strateji Merkezi'ni oluşturan BDP, müşahit eğitmenleri ve avukatlarla 100'er kişilik gruplar halinde eğitimlerini sürdürüyor. Şu ana kadar 4 bin 500 müşahidi eğitimden geçiren BDP, seçimlere sayılı günler kala ilçe, mahalle ve köylerde eğitim çalışmalarını hızlandırdı.

Hukuki sorunlar için de Diyarbakır adayları Emine Ayna, Leyla Zana, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Şerafettin Elçi ve Mehmet Hatip Dicle'nin seçim bölgelerinde her ilçeye 10'a yakın avukat görevlendirildi.

Müşahit eğitimlerine devam ettiklerini belirten BDP PM Üyesi ve Seçim Strateji Merkezi Müşahit Eğitmeni Nezir Gülcan, müşahitlerin hangi okul ve sandıkta görev yapacaklarını belirlediklerini ve müşahit kartlarını da çıkardıklarını söyledi. Her sandıkta müşahitlerinin olacağını ifade eden Gülcan, "Hiçbir güç buna engel olamaz." dedi. Müşahitlerin seçim sabahı saat 06.00'da okulda hazır bulunacağını belirten Gülcan, müşahitlerin ilk yapması gereken işlemleri şöyle sıraladı: "Zarfları sayıyorlar, ardından oy pusulalarını sayıyorlar. Daha sonra oy pusulalarının arkası mühürlenir. Her zarfın üzerinde sandık mührü de olacak. Oy pusulasının arkasına da birer sandık mührü vuruluyor. Ardından seçim işlemleri başlıyor."

Güvenlik güçlerinin sandığa 20 metre mesafede bulunması yönündeki açıklamalara dikkat çeken Gülcan, "Başbakan konuşurken 'biz sandık alanını 20 metreye kadar indireceğiz ve güvenlik görevlileri bulunduracağız' diyor. 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde kaide ve kuraları başbakan mı yoksa YSK genelgeleri mi belirleyecek? 135 nolu genelgenin 13. maddesi 'sandık alanı, sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 100 metre yarı çapındadır' diyor. Güvenlik görevlisi o alanda bulunur. Bir olay çıkar ve sandık başkanı çağırırsa gelir işini yapıp gider. Sandık başkanı yanında oturamaz. Başbakan'ın dediği o güvenlik görevlisinin gelip orda durma hakkı yoktur." iddiasında bulundu. CİHAN