CHP Milletvekili Melike Basmacı, Yatağan beldesinde halkın destekleri ile yapılan ve 33 yıldır ibadete açık olan Çarşı Camii’nin yıkılacağı söylentilerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını, Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü ile Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’ne sordu.

Yatağanlıların Çarşı Camii’nin yıkılmasını istememesine rağmen, mahallede caminin yıkılacağı söylentileri CHP Milletvekili Melike Basmacı’yı harekete geçirdi. Yazmalı Efe Basmacı, yapımı 16 yıl süren ve tamamen halkın maddi katkıları ile inşa edilen caminin kaderinin ne olacağını yetkililere gönderdiği Bilgi Edinme Talebi ile sordu.

Caminin 33 yıldır ibadete açık olduğunu ifade eden Melike Basmacı, “Cami altında bulunan 13 dükkan ile Yatağanlılara hizmet etmektedir. Kendi masraflarını karşılamaktadır. Yatağan halkı caminin yıkılmasını istememektedir. Yatağan halkından bize gelen  duyumları değerlendirerek, Denizli’deki yerel yetkililere konuyu yazıyla ilettik, caminin kaderi hakkında bilgi istedik. Yıkılacaksa da yerine ne yapılacağı, Yatağanlıların merak ettiği bir konu.” dedi.
CHP Denizli Milletvekili Melike  Basmacı’nın Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde, Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü sile Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nden yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soruları  şöyle:

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA
T.C.DENİZLİ VALİLİĞİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Denizli Müftülüğü’ne

Konu : Bilgi Edinme Talebi
Denizli İli Serinhisar İlçesi Yatağan Kasabasında 2012 yılı sayım sonuçlarına göre 2.843 kişi yaşamaktadır. Kasaba halkının ibadet ihtiyacını çözmek amacıyla kasaba halkının destekleri ile 1968 yılında inşaatı başlanan ve 1983 yılında tamamı ile bitirilerek ibadete açılan Çarşı Camii yaklaşık olarak 33 yıldır hizmet vermektedir. Çarşı Camii bünyesinde 13 dükkan var olup, aynı zamanda ticari faaliyet yapılarak elde edilen gelir, caminin tamir bakım giderleri için kaynak oluşturmaktadır. Ancak caminin yıkılacağı yönünde tarafımıza ulaşan bilgiler mevcuttur.
Buna göre ;
1- Büyük emeklerle yapılan ve 33 yıldır hizmet veren Çarşı Camisinin yıkılması yönünde alınmış bir karar var mıdır? Caminin yıkılması yönünde bir karar varsa caminin yıkılmasının sebepleri nelerdir? Bu konuda bir heyet oluşturulmuş mudur? Oluşturuldu ise heyet de kimler yer almaktadır? Heyet de camii dernek yönetiminden kimler vardır?
2-İmar yönünden binanın reel durumu nedir?
3-Çarşı Camisi’nin yıkılması konusu 16 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile bir bağlantısı var mıdır?
4-Çarşı Camii’nin yıkılması söz konusu ise caminin yerine ne tür bir yatırım yapılacaktır ?
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hükümlerince yasal süresi içerisinde yazılı olarak gönderilmesini talep ederim.