Hükümetin seçim çalışmaları kapsamında Denizli'de yapacağını duyurduğu 25 Bin konutun durumunu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Melike Basmacı TOKİ'ye sordu. Basmacı, seçim sürecinde 10 binlerce vatandaşın bir ümitle kaydolduğu ve sonucu merakla beklediği bu konutlarla alakalı TOK'den 'Öyle bir projemiz yok' cevabı aldığını belirtti.
 
TOKİ 'ÖYLE BİR PROJEMİZ YOK!'
Melike Basmacı, Denizli halkını yakından ilgilendiren AK Parti'nin seçim sürecinde vaad olarak vatandaşa anlattığı 25 bin konut projesi asılsız çıktığını belirtti. Söylemlerinde bir kez daha haklı çıktığını söyleyen Basmacı, “Vatandaşı oy için kandıranlar,  koltuklarında rahat oturabiliyorlar mı?” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili, CHP Gurubu Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, Denizlililerin büyük umutlarla beklediği 25 bin konut projesinin ne durumda olduğunu, Bilgi Edinme Yasası kapsamında  sordu. TOKİ, Denizli'de devam eden rutin projeler dışında başka bir  konut projesinin olmadığını açıkladı.

CHP  Milletvekili Melike Basmacı’nın Bilgi Edinme Yasası kapsamında yazılı olarak istediği cevap, TOKİ Başkan Vekili Sami Er imzasıyla verildi. Er, TOKİ’nin Denizli’de devam eden projeleri dışında 25 bin konutla ilgili bir çalışmalarının olmadığını, yıllar içerisinde nüfusa endeksli konut yapabileceklerini söyledi.

Milletvekili Melike Basmacı’nın ısrarla kamuoyuna 25 bin konut projesinin olmadığı yönündeki açıklamaları da haklılığını ortaya koydu. Konu üzerine açıklamada bulunan Basmacı; “Bir gecede  ortaya atılan ve vatandaşların oylarını alabilmek amacıyla söylenen vaatler maalesef kandırmacadan öteye gitmedi. ‘126 bin kişiyi kaydettik. 250 liraya ev sahibi yapacağız. Arsalar hazır. Tapuları çıktı-çıkıyor.’ diye Denizlili hemşehrilerimi kandırdılar. Bu günleri hiç düşünmediler.  Seçimlerden önce vatandaşa ucuz konut vaadinde bulunanlar hala koltuklarında oturup vatandaşa yalan söylemeye devam ediyorlar. Yalancının mumu çabuk söndü.” 25 bin ucuz kanut sözü verenler bugün koltuklarında rahat oturabiliyorlar mı acaba?.  diye sordu.
Yazmalı Efe Melike Basmacı’nın, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca Bilgi Edinme Yasası’na dayanarak cevaplanmasını istediği soruları şöyle idi:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIK 
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na 
Tarih : 26.01.2016 
Konu : Bilgi Edinme Talebi 
Denizli İlinde uygulanacağı. söylenen 25.000 konut projesi ile ilgili olarak; 
25.000 Konut projesinin mali kaynağı nedir?Toplam yatırım bütçesi nedir ?2016 Yılı bütçesinde ilgili yatırım bütçesi yer alacak mıdır ? 
2-Projenin Denizli merkezde Üzerlik, Salihağa. Kumkısık ve Çeltikçi gibi meta alanlarında uygulanacağı doğru mudur? Doğru ise ilgili mera alanları Toplu Konut İdaresi 'ne devir yapılmış mıdır? 
Proje nereden fonlanacaktır? Ne kadar sürede bitirilecektir? Kaç yılda teslim edilecektir? 
Yukarıdaki soruların yazılı olarak tarafimıza sunulması. 
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hükümlerince yasal süresi içerisinde yazılı olarak gönderilmesini talep ederim”

Melike Basmacı’ya TOKİ’nin verdiği cevap ise şöyle

T.C. 
BAŞBAKANLIK 
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 
Sayın, Melike BASMACI
 CHP Denizli Milletvekili 
26.01 2016 tarihli yazınız. 
İdaremiz, bütün illerde olduğu gibi Denizli ilimizde de sosyal ve ekonomik gelişmeye, nüfus artışına ve kentsel yenilemeye paralel olarak, vatandaşlarımızın özellikle sosyal konut ihtiyacının karşılanması yönünde çeşitli araştırma ve planlamalar yaparak konut üretmektedir. 
Malumlarınız üzere Denizli deprem riski yüksek iller arasındadır. Nüfus artışı %1.5 (2015) civarındadır. İl nüfusunun 2023 yılında bir milyonun üzerinde olacağı (TÜİK 201 1), 7 yıl içinde de nüfusun yaklaşık 105 bin daha artacağı öngörülmektedir. 

Gerek idaremiz uzmanlarının bölgede yaptığı araştırmalar ve gerekse yerel yönetimlerle yapılan istişareler neticesinde özellikle sosyal konut ihtiyacının önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceği düşünülmektedir. İdaremizce ise şimdiye kadar il genelinde 7.399 konut başlatılmış, bunun 5.233 'ü bitirilmiştir. 
Bu çerçevede idare olarak Denizli merkez ve ilçelerde arsa ve arazi temini yönünde çalışmalar başlatılmıştır. Konut maliyetlerini düşürmek için özellikle Maliye hazinesine ait taşınmazlar üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların bir kısmı bitirilmiş, bir kısmı devam etmektedir. Ayrıca hazine arazilerinin dışında yerel yönetimlerle işbirliği içinde uygun araziler üretilmesi üzerinde durulmaktadır. Arsa ve arazi üretme çalışmaları yıllara sari olarak devam ettirilecektir. 
Yine malumlarınız üzere İdaremiz, genel bütçeden pay almadan projelerini finanse etmekte, dar ve orta gelir düzeyi vatandaşlarımıza uzun vadeli taksitlerle satmaktadır. Bu açıdan idaremiz genel bütçe esaslı değil, kendi ürettiği kaynakları çerçevesinde yaptığı planlamalarla projelerini fonlamaktadır. Zaten idaremizin de kuruluş gayesi, piyasa şartlarında konut sahibi olamamış vatandaşlarımızı konut sahibi yapmaktır. 
Bu çerçevede başta sosyal konut olmak üzere ilin uzun yıllar ihtiyaç duyacağı konut ve sosyal donatılar yerel yönetimlerle işbirliği içinde planlanmakta, idaremiz tarafından da ihtiyaçlar ölçüsünde ve imkânlar dâhilinde her yıl üretilmeye devam edilecektir.