Denizli’de 18 ilçe ve bir il belediye başkanı ile yapılan araştırmada, 14 belediye başkanının 2014 seçimlerinde yeniden aday olmayı düşündüğü, 3 belediye başkanının kararsız olduğu, bir belediye başkanının aday olmayı düşünmediği ortaya çıktı. EFG Tanıtım ve Araştırma Hizmetleri tarafından Temmuz-Ağustos aylarında telefon ve yüz yüze görüşme yolu ile yapılan Denizli Belediye Başkanları Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Yapılan araştırmanın sonuçlarını Araştırma Uzmanı İlker Özmen ve Sosyolog Eda Selek Özmen, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenledikleri toplantıyla açıkladılar.
Araştırma Uzmanı İlker Özmen, 2 bölüm ve 8 sorudan oluşan araştırmada, 12 AK Parti, 5 CHP ve 2 MHP’li olmak üzere 19 belediye başkanıyla görüşüldüğünü söyledi. 2012 Yılı Aralık ayı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) göre Denizli nüfusunun 950 bin 557 kişi olduğunu, nüfusun yüzde 58.3’ünü oluşturan 554 bin 424 kişinin Denizli merkez, yüzde 41.7’sini oluşturan 396 bin 133 kişinin ise ilçelerde yaşadığını belirten Özmen, araştırmaya katılan belediye başkanlarından birinin, gelecek seçimlerde tekrar aday olmayacağını belirttiğini, 3 belediye başkanının ise adaylık konusunda henüz karar vermediğini söyledi. Halen görevde bulunan belediye bakanlarından 14’ünün 2014 Yerel Seçimleri’nde yeniden aday olmayı düşündüğünü ve büyük çoğunluğunun 2009 seçimlerinde aldığı oy oranının daha üzerinde bir oy oranı ile yeniden başkan olacağına inandığını kaydeden İlker Özmen, 2009-2014 döneminde alt yapı ile ilgili çalışmaların, belediye başkanlarının en çok önem verdiği konuların başında geldiğini ifade etti.

Araştırma sonuçlarının detayları

2014 Yerel Seçimlerinde 14 belediye başkanı yeniden aday olmayı düşünüyor.
Bir belediye başkanı aday olmayacağını, 3 belediye başkanı kararsız olduğunu söylüyor. Bir belediye başkanı ise bu konuda cevap vermemeyi tercih ediyor.
Belediye başkanlarının yüzde 57.9’u bir önceki seçimlerde aldığı oyu arttıracağını düşünüyor. Bir belediye başkanı oyunun artacağını düşünmediğini, 3 belediye başkanı ise oyunun artıp, artmayacağını bilmediği yönünde görüş bildirdi. Belediye başkanlarının büyük bölümü 2009-2014 dönemi içinde en önemli icraatı olarak alt yapı çalışmalarını gösterdi. Sosyo-kültürel çalışmalar, borç ödeme ve çevre ise en alt sıralarda yer aldı. Belediye başkanlarının yüzde 26.3’ü bir daha seçildiği takdirde üst yapı- imar çalışmalarına ağırlık vereceğini söylerken, çevre ve tarım alanlarına yöneleceklerin oranı düşük çıktı.

En genç Akköy, en yaşlı Çivril

Denizli’deki 19 belediye başkanının tamamı erkek ve yaş ortalamaları 52.
Belediye başkanları içerisinde 70 yaşındaki Çivril Belediye Başkanı Hakkı Aslan en yaşlı, 46 yaşındaki Akköy Belediye Başkanı Abdullah Kılbıyık da en genç başkan. Belediye başkanlarının 13’üniversite, 2’si lise, 3’ü ortaokul ve biri de ilkokul mezunu. Belediye başkanlarının 9’u serbest meslek (Avukat, doktor, mühendis), 7’si ticaret erbabı, 3’ü de kamu görevlisi. 19 Belediye başkanının 18’i doğdukları topraklarda belediye başkanlığı yaparken, sadece Burdurlu olan Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan memleketi dışında belediye başkanlığı yapıyor. Belediye başkanlarının 12’si birinci başkanlık dönemini yaşarken, 5’i ikinci, 2’si de üçüncü dönem belediye başkanlığı yapıyor. Üçüncü belediye başkanlığı dönemini yaşayan iki belediye başkanı yeniden aday olacağını açıkladı. Araştırmanın en ilginç yönlerinden biri de, CHP ve MHP’li belediye başkanlarının kesinlikle oylarını arttıracaklarını söylemesi. AK Partili belediye başkanları daha temkinli cevaplar vererek, bu konuda tahminde bulunmadı.