AK Parti Denizli İl Başkanı Avni Örki, bakırcı esnafını ziyaret etti. Kaleiçi’nde faaliyet gösteren ve günümüzde sadece iki tane kalan esnafın sorunlarını dinleyen ve beklentilerini alan Örki, ziyarette ceketini ve kravatını çıkararak tezgahın başına geçti. Bakırcı ustasının telkinleriyle hünerini ortaya koydu, kalaylama işlemi yaptı.
MESLEK UNUTULMAYA YÜZ TUTTU
13 yaşından bu yana Kaleiçi’nde bakırcılık mesleğini yapan 65 yaşındaki Ali İhsan Orhan, mesleğin geçmişi ve bu günü ile ilgili bilgiler verdi. Orhan, “Bir dönem buralarda bakırcı esnafının sesinden geçilmezdi. Hatta duyma yeteneğini kaybetme derecesine gelen eski ustalarımız vardı. Artık günümüzde o kadar az kaldık ki, arkadan gelen çıraklar olmadığı için mesleğimiz unutulma aşamasına geldi. Ben iki oğlum ile bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyorum” dedi. Bakır eşyaların eskisi gibi tercih edilmediğini vurgulayan Orhan, “Eskiden bakır kaplar çok tercih edilirdi. Şimdi teflon, alüminyum, çelik ve seramik gibi birçok seçenek çıktı. Bakır pahalı olduğu için insanlarımız ucuz olan diğer ürünlere yöneliyor. Oysa ki alüminyum, teflon gibi fabrikasyon ürünlerin birçoğu kanser yapıyor. Bakırın sağlığımıza hiçbir zararı yok” şeklinde konuştu. 

BAKIR TEKNOLOJİYE YENİLİYOR

Bir diğer Bakırcı zanaatkarı Mehmet Pirpir‘in yanına giden Örki, bir süre sohbet etti.  Çocukluk yıllarında Kaleiçi’nde çok zaman geçirdiğini kaydeden Örki, bakırcılık mesleğinin günümüzde giderek önemini kaybetmesinin çeşitli nedenleri olduğunu ifade etti. Örki, “Bakırcılığın yok olmaya yüz tutmasının nedeni gelişen teknoloji ile sanayi ürünlerinin günlük hayatta daha fazla yer almaya başlaması diyebiliriz. Birçok işlem artık otomasyona dahil olmuştur. Otomasyonla birlikte el sanatlarından bakır işleme ile ilgili olan bakırcılık gibi mesleklere olan gereksinim giderek azalmaktadır. Ancak bu tarz mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması adına yaşatılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.