BURSA (CİHAN)- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) artık darbe ve cuntacılık yapmayı aklına bile getirmeyeceğini söyledi.
    Seçim bölgesi Bursa'da işadamlarıyla biraraya gelen Arınç, "İnanıyoruz ki, Türk halkının gözbebeği olan TSK geçmişteki darbelerle anılmak yerine bundan sonra anayasadaki kendisine görev olarak verilen Türkiye yurdunu, bağımsızlığını dış düşmanlara karşı güvenle korumak, askerin eğitimini sağlamak, güçlü bir ordu meydana getirmek görevini her zaman yaptığı gibi başarıyla yapacak. Ama sivil hükümetlere karşı halkın seçtiği temsilcilere karşı ve onların parlamentosuna karşı hiçbir zaman sivillerin de tahrikiyle darbe yapmayı, cuntacılık yapmayı artık aklına bile getirmeyecek." diye konuştu.
    Anayasaların temel belgeler olduğunu belirten Arınç, bugün pek çok demokratik ülkede yazılı anayasa olmadığını, dünyanın pek çok anayasasında kiliselere ağırlık verildiğini hatırlattı. Arınç şöyle devam etti: "Hatta bazı anayasalar Allah'ın ismiyle başlar. Anayasalar ansiklopedik bilgi veren kağıtlar değildir. Anayasalar günlük olayları tanzim eden belge değildir. Hiçbir anayasa 180-190 maddeli değildir. Anayasalar yüzyıllar sonrası düşünülerek hazırlanmış, kimse değiştirmeyi düşünmemiştir. Alman Anayasası belki bir defa değişmiştir. Çünkü orada kurumlar tek tek sıralanmamıştır. Meclis'in ne zaman toplanacağı, tahkimin nasıl olacağı, askeri yargının nasıl çalışacağı orada yazmaz."

"HER DARBE DEMOKRASİDEN GÖTÜRDÜ"
    1950'ye kadar Türkiye'de seçimlerin 'açık oy, gizli tasnif' ile yapıldığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Arınç, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in yüzde 99.7 ile seçildiğini kaydetti. Binde 3'lük bir yanılma payını demokrasinin hoşuna gitmek için her zaman konulduğunu anlatan Devlet Bakanı Bülent Arınç, "Esad da böyle, Kaddafi de böyle seçiliyordu. Biz de 1950 öncesinde onlara benziyorduk. Ama sonra 'Gizli oy, açık tasnife' dönüştü. İlk seçimde sonuçlar belli oldu. 1960'da darbe yapıldı. 1980'de de oldu. Her darbe, her muhtıra demokrasiden bir şey alıp götürdü. Her darbe kendi anayasasını getirdi ve halka kabul ettirdi. Bütün bunlardan arınmamız gerekir. 12 Eylül'de Türkiye'de anayasadan darbe ürünü olan 'darbe yapanlara hesap sorulmaz' maddesini yüzde 58 ile anayasadan bıçakla kazıdı. Şimdi Kenan Evren ve arkadaşlarına 'Bu darbeyi nasıl yaptınız?' diye soruluyor. Tarihimizde ilk defa bunlardan ceza kanunu ve anayasa çerçevesinde hesap sorulabilecek. Bu müthiş bir başarı." şeklinde konuştu. CİHAN