Ak Parti Ar-ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, yaşanan terör olaylarının sona erdirilmesi PKK’nin bitirilmesi için Ak Parti’nin her noktada üzerine risk almaktan çekinmediğini, destek verecek unsurların ise gölge boksu yaptıklarını iddia etti. Genel Başkan Yardımcısı Soylu, Çamlık Ofis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Başkanı Avni Örki, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin ve partililer katıldı. AK Parti ile birlikte başlayan ‘Siyaset akademisi’nin devam ettiğini hatırlatan Soylu, akademi de 53 bin partilinin eğitimden geçirildiğini vurguladı. Siyaseti itibarsızlaştırmaya çalışanlara bilgi ile cevap verilmesi gerektiğini savunan Soylu, siyaset akademisinde 4 farklı başlık altında uluslar arası ilişkilerden, ekonomiye, deneyimli vizyon sahibi insanlardan örneklerle kişisel gelişime kadar birçok konuda eğitim verildiğini söyledi.

Büyük paralar harcandı

AK Parti hükümetinin terörün bitirilmesi için yaptığı çalışmalarla ‘İmralı sürecini’ değerlendiren Soylu, “Türkiye’nin son 30 yılı terörle mücadelede sıcak dönemle geçti. 100 binlerce dolar para harcandı. Ülkemizin enerjisi terör yüzünden tam anlamı ile kullanılamadı. Terör olaylarının bitirilmesinde bütün kesimler sağduyu ile yaklaşmalı. 2002 yılından bu yana Ak Parti iktidarında olağan üstü halin kaldırılmasından, seçmeli Kürtçe dersine kadar yapılan yeniliklerle sürecin tek bir anlamı var oda iradeyi ortaya koymak. Bu irade beyanı şudur. Biz birlikte yaşamak istiyoruz, biz birlikte zenginleşmek istiyoruz, biz birlikte demokratikleşmek istiyoruz ve biz birlikte Türkiye coğrafyasında cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Yani biz bu süreci tanımlarken, 2002 de iktidara gelen Ak Parti sürecinden ayrı bir süreç olarak ta tanımlamayız. Ne yapılıyorsa Türkiye’deki demokrasiyi genişletmek ve Türkiye’deki demokrasi hafızasını güçlendirmek için yapılmaktadır. Burada yapılacak en önemli şeyde tüm dünyanın kabul ettiği eşit vatandaşlık tanımına hem anayasada hem de fili hayatta hem de evrensel normlarda sağlayabilmektir. Bu süreçte BDP’nin kullanacağı dil çok önemlidir. BDP buna bir siyasi galibiyet ve mağlubiyet üzerinden bakmamalıdır. Ak Parti nasıl bu mesele galibiyet ve malubiyet üzerinden bakmıyorsa, BDP’de siyasi galibiyet ve malubiyet üzerinden bakmamalıdır. İmralı görüşmeleri sonu hepimizi mutlu edecek bir şekilde bitebilir. Ama sonu bu seferde olmadı diyecek şekilde de bitebilir. Ama bu Türkiye’nin birlik ve beraberlik anlayışının ayrılması anlamına gelmez. Türkiye buna devam eder.” dedi.

Süreci baltalamak isteyenler olabilir

Terör olaylarının yaşanmaması, bitirilmesi için sağduyunun hakim olduğu bir sürecin başladığını hatırlatan Soylu, bu süreci sabote etmek baltalamak isteyenlerin olabileceğine dikkat çekerek, “Sağ duyuyla yaklaşmamız gerekir. Çünkü Ak Parti hükümeti de devlet de aynı konsepti Habur’da, Oslo’da göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin de milletimizin de içinde bulunduğu bu problemin PKK probleminin, terör probleminin diğer bütün problemlerin çözümü içinde net ve sağduyulu bir iradesi vardır. Bunun çözümsüzlüğü diye bir şey söz konusu değildir. Terörle mutabakat diye bir şey söz konusu değildir. Bundan sonra terörün bir daha olmamasına yönelik bütün anlayışın sağduyuyla ortaya konulduğu bir süreç söz konusudur. Burada muhakkaktır ki bunu baltalamaya çalışacaklardır. Türkiye’nin istikrarsızlığı ve Türkiye’nin ihtilafları üzerinden Türkiye’yi yönetmeye çalışacaklardır.” Diye konuştu.

Sivil hafıza yok

Ne bu terör meselesi konusunda, ne anayasal süreçler konusunda ne uluslar arası ilişkiler konusunda Türkiye’nin son 100 yıllık bir sivil hafızasının olmadığını ileri süren Soylu, “1950-1960 arasında oldu ama orada top yekun imha etmişler. Hiçbir şey kalmamış. Daha doğrusu korku kalmış hepimize. Şimdi özellikle bir sivil hafızayı hem terör meselesinde oluşturuyoruz. PKK’yı sivil halk yeni tanıyor. 10 yıldan beri PKK denilen hadiseyi Türkiye’de üniversiteler ne kadar tez üretmişler acaba, bakın bakalım? Ne kadar bu konuda doktora çalışması yapılmış? Bu meselenin derinliklerine yönelik İsmet İnönü ‘Kürtler asimile edilmeli’ dediği zaman bundan Türkiye nasıl bir etki analiziyle karşılaşmış. Ne olmuş? Bunu hiç çalışmamışız. Şimdi diyoruz ki hiç drenaj yapmadan hiç alt yapı yapmadan hiç temele girmeden ne olursunu 5 kat bir bina çıkın.  Çok kolay değil. Kimse kolay olduğunu falan zannetmesin. Eşit vatandaşlık diye bir şey bilmiyoruz, imtiyazlı vatandaşlık biliyoruz bundan hoşlanıyoruz. Bize böyle şey göstermemişler biz biliyoruz ki askeri bürokrasi bütün bürokrasinin en üstündedir. Ve sivil siyaset askeri bürokrasinin alanına karışmaz oysa vergiyi veren vatandaştır ve her yere karışabilir. Biz bunları daha yeni öğrenebiliyoruz. Bunlara son 10 yıldan beri Türkiye dokunmaya-ellemeye başladı. Bizim temel görevimiz burayı huzur içinde refah içinde getirebilecek bir anlayışı ortaya koyabilmektir. ” Diye konuştu. Süleyman Soylu, basın toplantısının ardından Denizli Belediyesini ve İl Başkanlığını ziyaret etti. AK Parti İl Teşkilatı tarafından düzenlenen ‘Siyaset Akademisi’ne katıldı.