Denizli’nin Çivril ilçesinde ‘Çivril Uluslar arası 18. Elma-Tarım ve Kültür Festivali’ düzenlendi. 3 gün boyunca devam eden festival kapsamında Çivril Belediyesi tarafından açılan stantta 2,5 ton elmanın suyu sıkılarak festivale katılan konuklara ikram edildi. Festival kapsamında konuklara yaklaşık 2 tonda elma dağıtıldı. Çivril Belediye Başkanı İbrahim Hakkı Aslan, elmanın ve ilçenin tanıtımını yapmaya devam edeceklerini söyledi. Çivril’de elmanın yanı sıra ayçiceği, şeftali, kiraz, kayısı, erik, şeker pancarı, üzüm, hububat, haşhaş ve mısır gibi çeşitken tarımsal üretimlerinde yapıldığını söyleyen Başkan Aslan, “Çivril’de meyve veren 1 milyon 139 bin 850 elma ağacı bulunuyor. 2011 yılı elma rekoltemiz 200 bin ton civarlarındaydı. Türkiye elma üretiminin yüzde 10’luk kısmını biz karşılıyoruz. Elma şuan tarlasında 50 ile 80 kuruş arasında satılıyor. Soğuk havaya konulan elmalar başta Irak, İran, Makedonya ve Kıbrıs’a ihraç ediliyor. Bu yıl ilçemizde yetiştirilen elmalardan 10 bin tonunun ihraç edilmesini bekliyoruz.” Dedi.
Gazlı içecekler yerine elma suyu için
İlçe sakinlerinin gazlı ve yabancı menşeli içecekler yerine bölgede yetiştirilen tamamen doğal ve sağlıklı elmaların suyunu içmelerini özendirmek için festival kapsamında elma suyu dağıttıklarını belirten Başkan Aslan, “Işıklı Barajının temiz ve soğuk sularıyla sulanan elma bahçelerimizde verim bu sene çok iyi. Bu elmaların üreticilerinde yüzünü güldürecek fiyattan satılması gerekiyor. Bunun olabilmesi içinde talep gerekli. İnsanlarımızın bol bol elma tüketmesi veya suyunu sıkıp içmeleri için girişim başlattık. İlçemizin önemli noktalarına afişler asarak insanlarımızın ilgisini meyve sularına çekmek istiyoruz.” Dedi.
Elma güzelini de seçtik
Festival kapsamında elma güzeli yarışması da organize ettiklerini anlatan Başkan Aslan, “En iyi elma üreticisi ile başladığımız yarışmamız, elma güzelinin seçilmesi ile devam etti. İlçemizde yaşayan 11 genç kızımız elma güzeli seçilebilmek için çaba gösterdi. Jürinin de çok zorlandığı yarışmanın sonunda Fadime Özen, elma güzeli olarak seçildi. Yarışmada ikinciliği Gülhan Eren ve üçüncülüğü de Cansu Sevtap Sakallı kazandı. En iyi elma yetiştiren çiftçilerimizden de Zekeriya Yiğit birinci, Ahmet Gökçe ikinci ve Yasin Aydın üçüncü oldu. Yarışmaya katılan ve dereceye girenlere sürpriz hediyeler dağıttık” dedi.