Denizli’nin Çal ilçesinde 8 asırdır devam eden bir gelenek olan sudan koyun geçirme yarışlarında bazı koyunlar sahiplerinin ardından suya atlarken, bazıları da suya atlamayarak sahiplerini üzdü.
Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit Köyü’nde 8 asırdır devam eden bir gelenek olan sudan koyun geçirme yarışları, bu yıl büyük bir katılımla gerçekleşti. Yarışlara Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Çal Kaymakamı Yusuf Gemici, Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz ve 5 bine yakın vatandaş katıldı. 8 asırdır devam eden bir gelenek olan ve koyunların sahiplerinin arkasından suya atlayarak karşıya geçmesini konu alan yarışlara bu yıl 29 koyun sahibi katıldı. Koyunlardan bazıları sahiplerinin arkasından hemen suya atlarken, bazıları ise geldiği yolda geriye dönerek sahiplerini hayal kırıklığına uğrattı. Suya atlamayan koyunları sürünün arkasından gelenler suya doğru itti. Suya atlayan koyunlar Menderes Nehri üzerinde bulunan vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlanırken, sahipleri de koyunlarını öperek kutladı.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir de sudan koyun geçirme yarışlarını bu yıl daha coşkulu geçtiğini söyledi. Bu geleneğin 8 asırdır kesintisiz şekilde devam ettiğini kaydeden Vali Demir, "Bu gelenek bölgemiz açısından son derece önemli.Bu geleneğin yaşaması için bizler de elimizden geleni yapıyoruz. Denizli merkezinde modernliği, köylerinde de geleneklerini bir arada yürütebilen nadir kentlerden bir tanesi.İnsanlar bu yarışlara her geçen yıl daha fazla ilgi gösteriyor. Buradaki bey kızını almak için çobanın koyunlarını karşıya geçirmek istemesi efsanesi her sene daha fazla kişiyi çekiyor’’ dedi.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Denizli’den pek çok eserin olduğunu belirten Vali Demir, "Pamukkale yıllardır bu listede yer alıyor. Bu sene de Laodikya Antik Kenti de geçici listeye alındı.Biz bu yarışların da somut olmayan değerler listesine alınması için UNESCO’ya teklifte bulunduk.Eylül ayı içinde bununla ilgili de somut bir adımın atılmasını istiyoruz. Bunun ardından belki de dünyanın ilgiyle izleyeceği bir yarışma olacağını umut ediyoruz" diye konuştu.
Yarışları izleyen vatandaşlar ise yarışların keyifli geçtiğini ancak koyunların suya atlamadığını söyledi.