Sarıgöl’de ev hanımları evlerde doğal üzüm pekmezi yapmaya başladı.
Sarıgöllü ev hanımları, kış aylarında yenilmek üzere kaliteli çekirdeksiz sultaniye üzümlerden topladıkları üzümle pekmez yapmaya başladılar. Bugünlerde Sarıgöl’de her evin bahçesinde, üzüm bağlarının beton sergilerinin üzerinde üzüm pekmezi yapanları görmek mümkün olmakta. Çekirdeksiz Sultaniye üzümlerinden pekmezlerini hazırlamakta olan Sarıgöllü bayanlar, "Pekmez şifadır’’diyerek, pekmez yapımını da şöyle anlattılar: "Bağlarımızdan güzel ve kaliteli üzümlerimizi topluyor, bol su ile yıkıyoruz. Sonra, üzümlerimizi çuvallara pekmez toprağı katarak, suyu çıkana kadar ayaklarımızla çiğneyerek şırasını çıkarıyoruz. Çıkarılan şırayı bu kez de kazanların içersine katarak, koyu kırmızı renk alana kadar kaynattıktan sonra, soğutuyoruz. Soğuyan pekmezimizi daha sonra, cam kavanozlara koyarak kilerimize bırakırız. Pekmezimiz kış aylarında sabah kahvaltılarında afiyetle yenir.’’ dediler.
PEKMEZ ŞİFA KAYNAĞI:
Sarıgöllü bayanlar, ilçede pekmez yapımının çok eskilere dayandığını, kış aylarında ise adeta şifa niyetine tüketildiğini belirterek, "Pekmez, özellikle çocuklarımızın gelişimde yararlı olmaktadır. Soğuklarda pekmez yarım bardak içildiğinde, soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Kan yapıcı özelliği bulunduğunu biliyoruz. Enerji vermektedir. Nefes darlığına iyi geliyor. Karabiberi az miktarda pekmezin içersine koyarak içildiğinde öksürüğe de bire bir gelmektedir. Sabah kahvaltılarda iştah açma özelliği de bulunmaktadır.’’ dediler.
GÜNBALI VE ÜZÜM KÖFTESİ
Sarıgöllü bayanlar, pekmezden ayrı olarak da, günbalı ve üzüm pestili yaptıklarını dile getirdiler. Günbalının yapılışının tıpkı pekmez gibi olduğunu sadece kaynatılmadığını, siniler üzerine şıra dökülerek güneşin altında bir hafta bekletilerek hazırlandığını belirterek, "Günbalı adeta süzme bal gibi olur. Pekmezden daha leziz ama zahmetli olmaktadır.’’ dediler. Bu arada, üzüm şırasına irmik katarak üzüm pestili(köftesi) yapıldığını anlatan bayanlar, "Şıra ve irmik ile karışımı temiz bezlerin üzerine baklava dilimi şeklinde keserek şekiller verdikten sonra, güneş altında kuruyuncaya kadar bekletildikten sonra toplarız. Kış aylarında çerezle birlikte tüketilmektedir.’’ dediler.
PEKMEZ, GÜNBALI VE ÜZÜM PEKMEZİ FİYATLARI
Sarıgöl ve çevresinde ev hanımları tarafından özenle hazırlanan pekmez, günbalı ve üzüm köftelerinin fiyatları da pekmezin litresi 18-20TL, Günbalı’nın litresi 25TL, üzüm köftesinin kilosu ise 25-30TL arasında satıldığını belirtildi.