Ege Bölgesi’nin sevilen kış eğlencelerinden olan deve güreşlerinde 2013-2014 sezonu 17 Kasım’da Denizli’de yapılacak ilk güreşle açılıyor. Sezon 23 Mart 2014 tarihinde Aydın ve Çanakkale’de yapılacak son güreşlerle tamamlanacak. 
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu, Aydın merkez Işıklı köyünde yaptığı toplantıda 2013- 2014 Deve Güreşleri Takvimini belirlendi. Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin ve 2. Başkan Aytekin Kaya’nın katılımıyla yapılan toplantıda federasyona kayıtlı dernek sayısı 26’ya yükseldi.
TAKVİMİ İLK KEZ FEDERASYON BELİRLEDİ
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu kurulmadan önce, Aydın Valiliği gözetiminde oluşturulan komisyon tarafından belirlenen güreş takvimini, federasyonun kurulması ile bu yıl ilk defa deveciler belirlemiş oldu.
2013-2014 deve güreşleri sezonunda yılın ilk deve güreşi 17 Kasım 2013 tarihinde Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesinde yapılacak. Deve güreşi sezonu 24 Kasım tarihinde Germencik’e bağlı Turanlar köyü ve İzmir’in Bayındır ilçesinde, 15 Aralık tarihinde Didim, Köşk Dernek ve Sarayköy’de, 1 Aralık’ta Tire ve Acıpayam, 8 Aralık’ta Dalama, Kurtuluş, Bağarası, Mumcular ve Turgutlu’da, 22 Aralık’ta Aydın Işıklı ve Konacık’ta, 29 Aralık’ta Kuşadası, Buharkent, Bayındır, Selimiye ve Ezine’de, 5 Ocak 2014 tarihinde İncirliova, Ortakent, Demre, Karaağaç ve Ören Sarıköy’de, 12 Ocak 2013’te Germencik, Kumluca, Menemen ve Bayramiç’te, 19 Ocak 2014’te Yatağan, Selçuk ve Çanakkale’de, 26 Ocak 2014’te Ortaklar, Bodrum ve Burhaniye’de, 2 Şubat 2014’te Yenipazar, Torbalı, Karaçulha ve Pelitköy’de, 9 Şubat 2014’te Kuyucak, Milas, Tire, Umurbey ve Altınova’da, 16 Şubat 2014’te, Nazilli, Çine, Pınarbaşı ve Çan’da, 23 Şubat 2014’te Bozdoğan, Turgutreis, Bergama ve Ayvacık’da, 2 Mart 2014’te Köşk Kemalpaşa, Ayvalık ve Karacaören’de, 9 Mart 2014’te Yazıdere, Söke, Bayraklı, Sarıgöl ve Altınoluk’da, 16 Mart 2014’te Gökova, Gölmarmara, Çan Etili ve Buldan’da devam edecek. Sezon 23 Mart 2014’te ise İncirliova’ya bağlı Osmanbükü köyü ve Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli köyünde yapılacak deve güreşleri ile sona erecek.
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu 2. Başkan Aytekin Kaya, deve güreşlerinin her yıl şenlik havasında geçtiğini belirterek, “Geleneksel bir kültürümüz olan deve güreşlerinin yaşatılması için dernek olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Gelecek nesillere bırakacak olduğumuz bu kültürel mirasın tüm halkımız tarafından da sahiplenilmesini istiyoruz. Deve güreşlerinde 2013-2014 sezonu 17 Kasım 2013 tarihinde Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesinde yapılacak. Aydın’daki ilk güreşimiz ise sezonun ikinci haftasında 24 Kasım’da Germencik ilçemizde bağlı Turanlar köyünde gerçekleştirilecek. Tüm devecileri ve güreş severleri Turanlar arenasına bekliyoruz” dedi.
Deve güreşlerinden elde edilen gelirin daha önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanıldığına dikkat çeken Kaya, “Deve güreşi içinde kan ve bahis olan horoz dövüşüne veya boğa güreşine benzemez. Kış sporu adı altında gelirleri yol, su, okul, cami gibi hayır işleri için yapılan bir etkinliktir. Deve güreşleri sayesinde bugüne kadar yüzlerce okul, futbol sahası, cami, konak yapılmıştır. Güreş organizasyonunda elde edilen gelirler, masraflar çıktıktan sonra daha önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanılır” diye konuştu.